Home

Achtergrond 267 x bekeken 6 reacties

Albert Heijn wil wet duurzame producten

De overheid moet duidelijke regels neerleggen voor duurzame producten.

Daarvoor pleit supermarktketen Albert Heijn in Trouw. Nu bestaat er een wildgroei aan keurmerken en ziet de klant door de bomen het bos niet meer, vindt de supermarkt. Als je bijvoorbeeld fair trade-koffie koopt, weet je dat het een eerlijk product is. Maar hoe gezond de koffie is, staat er niet bij.

Pogingen van de grote spelers in de supermarktwereld duurzaamheid op een hoger niveau te brengen zijn tot op heden gestrand, zo schrijft Trouw. Volgens Albert Heijn kan de markt zelf niet voor een doorbraak zorgen. Zonder aanzienlijke initiatieven van de overheid gekoppeld aan afdwingbare regels zal duurzaamheid in voeding onvoldoende van de grond komen.

Een supermarktconcern, hoe groot ook, lukt dat niet, zegt Simone Hertzberger, hoofd kwaliteit van Ahold Nederland. Ook supermarkten samen zullen volgens haar niet slagen om een echt grote stap naar duurzaamheid te zetten. "Wil je een echte stap zetten en duurzaamheid uit de niche halen waarin ze nu toch zit, dan is er wetgeving nodig," zegt Hertzberger.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Schaamteloos die jackhalzen van de retail, de land- en tuinbouw tot op het bot toe uitbuiten, is dat dan duurzaamhei

 • no-profile-image

  simpele

  Gek dat het niet lukt. De boeren liggen intussen op hun rug doordat ze jaren uitgeknepen zijn, en dan verwachten dat ze met innovatie en duurzame producten op de proppen komen, liefts tegen nog lagere prijzen, zodat de supermarkten die met vette winsten kunnen verkopen. Supermarkten, kijk eerst eens hoe duurzaam jullie inkoopbeleid is alvorens van anderen iets te verwachten.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @ K, klik eens op de link van in het artikel aangegeven dagblad Trouw. Lees voor de aardigheid eens de reacties hierop. Ik kan je zeggen dat ze gepeperd zijn richting AH en niet afwijken van mijn eigen visie. Gelukkig zijn er meer mensen die het spel van AH door hebben.

 • no-profile-image

  boerin

  De kwaliteits-eisen zijn nog nooit zo hoog geweest. Terecht dat de consument kwaliteit wil . Ik ben ook consument. Maar ook AH haalt veel uit het buitenland omdat ze de Nederlandse kwaliteitsprodukten te duur vind. En import hoeft niet aan dezelfde eisen te voldoen als de Nederlandse. Inderdaad nu zijn de grootwinkel-bedrijven aan beurt om verplicht duurzaam in te kopen, om verpaupering van het Nederlandse platteland tegen te gaan ! Ook de consument is daar bij gebaat.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  AH is wel in staat om zonder wetgeving de inkoop tegen afbraakprijzen te regelen. En het zou niet lukken duurzaamheid in te kopen? Laat me niet lachen, als ze ervoor betalen krijgen ze alles wat ze vragen. Wat een smerig spel van AH; via wetgeving duurzame productie afdwingen, en straks met droge ogen zeggen, tja wij willen hier niet voor betalen, het is gewoon wetgeving beste boer.

 • no-profile-image

  k

  een goed idee! er zijn teveel claims die de consument niet meer snapt zoals ik kies bewust"en vele andere die ik nu vergeten ben. het woord duurzaam is toch wel het meest verwarrende woord dat wordt gebruikt. Duurzaam kan je op meerdere manieren interpreteren. Elk bedrijf plakt dat woord ergens op omdat het "verkoopt". Ik adviseer om goed naar te kijken naar een land als Zwitserland. meer dan 10% in de supermakt is daar biologisch. Biedt het aan en de consument koopt het. Houdt het overzichtelijk. Haal je producten uit eigen land en spreek dan pas van duurzaam!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.