Home

Achtergrond 169 x bekeken

Al-Qaeda in financiële crisis

Al-Qaeda verkeert financieel in zijn slechtste vorm in jaren, waardoor de invloed van de terreurgroep afneemt.

Dat stelt David Cohen, een expert in terrorismefinanciering bij het Amerikaanse ministerie van Financiën, berichtten Amerikaanse media vandaag.

Cohen waarschuwde echter dat al-Qaeda nog wel steeds in staat is zijn kas snel te vullen, doordat het meerdere donoren heeft die graag willen bijdragen. Volgens Cohen is er betere samenwerking van de internationale gemeenschap nodig om het fondsennetwerk van de groep verder te ontmantelen.

Het ministerie is in staat om de geldtoevoer aan bewegingen als al-Qaeda, de Palestijnse Hamas en de Libanese Hezbollah te verstoren, door zich te richten op donoren, fondsenwervers en helpers van terroristische groepen in onder meer de Verenigde Staten. "Deze maatregelen hebben samen met andere instrumenten een duidelijk ontwrichtend effect op netwerken die terrorisme financieren'', aldus Cohen.

Dat geldt vooral voor al-Qaeda, die afgelopen half jaar enkele openbare oproepen deed tot financiering. In juni klaagde een al-Qaedaleider dat het gebrek aan geld de werving en training van nieuwe leden schaadde.

De Taliban daarentegen verkeren in een financieel rooskleuriger positie, ondanks inspanningen de geldtoevoer te frustreren. De Taliban krijgen de meeste fondsen van privéfinancierders uit de Perzische Golf, naast drugshandel. De vele bronnen van inkomsten van de Taliban maken het moeilijk de geldstromen te onderscheppen, aldus Cohen.

Volgens Cohen nemen militante organisaties steeds vaker hun toevlucht tot criminele activiteiten om aan geld te komen. Zo is Hezbollah betrokken bij het illegaal produceren en verkopen van illegale kopien van muziek en computersoftware, en bij de smokkel van sigaretten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.