Home

Achtergrond

Akkerbouwer plant tulpen

Akkerbouwer Reinder Boersma (l) uit het Friese Ee plant tulpenbollen met zijn tijdelijke werknemer Andries Zijlstra.

Boersma teelt ook bieten en graan. Hij huurt het tulpenland. Het planten van de tulpen gaat voorspoedig, zegt Boersma. "Het land is mooi droog en het is mooi weer. Ik teel dit jaar 7 hectare tulpen. Ik vergroot mijn areaal met 1 hectare, ondanks dat de tulpenprijzen niet best zijn. Maar waar is het wel goed door de economische crisis? Ik houd moed dat betere tijden aanbreken." Foto Roelof Stroetinga

Keurmeesters snuiven de geur van boerenkazen op bij een keuring in het Flevolandse Biddinghuizen. Aan de kaaskeuring van Noordoost-Nederland, op het bedrijf van de familie Van Blokland, deden vijftien bedrijven mee. Zij zonden 55 boerenkazen in. "De kwaliteit van de kaas was goed. Bij een keuring kan een kaas maximaal 100 punten scoren. Vandaag werd een uitzonderlijk hoge score genoteerd voor de jonge kaas van de familie Van Zeeburg uit Doornspijk. Zij won hiermee ook de wisselbeker", vertelt Maas Merkens van de kaasdagcommissie. Foto Axipress

Op het melkveebedrijf van de familie Oude Nyeweme in Denekamp ligt straks 180 vierkante meter aan zonnepanelen. "We zijn drie dagen met drie man bezig om de panelen te bevestigen", vertelt uitvoerder Robert ter Horst. Het plaatsen van zonnepanelen drijft volledig op overheidsubsidies. Het subsidiebedrag dat de Nederlandse overheid dit jaar beschikbaar stelde, was volgens Ter Horst binnen een dag vergeven. Het ging om een subsidie voor 20 megawatt aan zonnepanelen.Foto Eric Brinkhorst

De pootgoed academie wil kennis uitwisselen over teelt. Er zijn plannen voor Noord-Holland en Flevoland. Foto ANP

Bij Proeftuin Zwaagdijk staat een proef met broccoli die op water wordt geteeld. Volgens onderzoeker Matthijs Blind heeft de proef een oriënterend karakter. De resultaten zijn positief. "De broccoli bereikt het oogststadium en ziet er goed uit." De proef is onderdeel van een onderzoek naar de teelt van sla op water. Daarin lopen onder andere andijvie, chinese kool en selderij mee. Foto Wick Natzijl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.