Home

Achtergrond 352 x bekeken 2 reacties

Agroparken goed voor duurzaamheid

Agroparken dragen wezenlijk bij aan een duurzame ontwikkeling in de wereld.

Dat stelt Peter Smeets die op 6 oktober hoopt te promoveren aan Wageningen Universiteit. Een agropark is te vergelijken met een gemengd agrarisch bedrijf waarin verschillende functies zijn gekoppeld.

Smeets onderzocht zeven agroparken, waarvan vier in Nederland: Deltapark in het havengebied van Rotterdam, Agrocentrum Westpoort in het Amsterdamse havengebied, het Nieuw Gemengd Bedrijf in Horst aan de Maas en het Biopark Terneuzen. Ook bezocht Smeets twee projecten in China en een in India.

In de bedrijven worden glastuinbouw en de productie van vlees en melk gekoppeld aan hoogwaardige industriële verwerking. Het gebruik van water, mineralen en gassen heeft plaats binnen een gesloten systeem.

Volgens de promovendus passen agroparken in de moderne samenleving waarin steeds meer mensen wonen in metropolen. "Agroparken leiden tot een zodanige verbetering van de landbouwproductiviteit, dat goed voedsel bereikbaar is voor alle mensen'', concludeert hij.

Actiegroepen op het gebied van milieu en dierenwelzijn verzetten zich tegen de agroparken. Smeets benadruk dat de parken wat anders zijn dan varkensflats of megastallen. Het zijn stigma's die de discussie over verdere innovatie in de landbouwsector belemmeren, vindt hij. De actievoerders gaan volgens hem volledig voorbij aan wat hij noemt "de aantoonbare verbeteringen van milieu en dierenwelzijn die de agroparken kunnen realiseren.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  ook voor de arme afrikaan en aziaat

 • no-profile-image

  Ineke van der Maat

  gelukkih maar dat door de grillen van de klimaatverandering binnenkort niks meer te verzekren is.

  dat leert de mens terug gaan naar leven en produceren op menselijke maat.

  Zo'n agropark is geweldig als het in een keer vokomen onderloopt door een stortbui. de hele voedselproductie voor een regio naar de maan en enorme hoge voedselprijzen voor de consument tot gevolg.

  Afgezien of de verzekering straks nog volledig uitbetaalt. Nee dus.... Zie de enorme hagelschade in Oostenrijk waar het deze zomer gemiddeld elke 4 dagen hagelde.Wel lmooie foto's met lagen hagel op straat in de kranten. Het leek er wel winter!

  Afgezien van het feit dat door het wereldwijd kappen van bomen, het zuurstofgehalte in de lucht sterk is afgenomen. Binnenkort happen we met een groeiende wereldbevolking net zo naar zuurstof als vissen in een net?

Of registreer je om te kunnen reageren.