Home

Achtergrond 375 x bekeken

Agriver verwacht weer winst

De agrarische verzekeringsmaatschappij Agriver stevent na een door beurskoersen geplaagd 2008 dit jaar af op een positief resultaat.

Dat zegt directeur Marien Boersma. De brede weersverzekering is volgens hem geen wondermiddel en zal vooral Zuidelijke telers goed doen.

In 2008 bedroeg het door Agriver verzekerde bedrag volgens cijfers van de Kamer van Koophandel 1,4 miljard euro. De verdiende premie per 1.000 euro bedroeg een magere 60 cent, tegen € 2,32 een jaar eerder.

Het waren vooral beleggingen die Agriver in 2008 een negatief resultaat van 1,2 miljoen euro bezorgden. Volgens Boersma is het verlies vooral cosmetisch. "Sinds 2007, toen we nog een half miljoen winst maakten, boeken we bezittingen naar actuele waarde. De beurzen zijn ingestort waardoor de waarde van onze beleggingen is verminderd. Het verlies is virtueel tot we aandelen verkopen.”

In totaal is 179.037 hectare voor hagel verzekerd in 2008, aldus het jaarverslag. Iets meer dan 26.000 hectare werd tegen storm verzekerd, 14.007 hectare tegen brand en 3.406 hectare tegen vorst. Deze cijfers zijn volgens Boersma nauwelijks gewijzigd.

”Agriver ziet wel wat druk op de hagelverzekering. Er is nogal wat onrust ontstaan op de markt.” Vereinigte Hagel zette fors in met advertenties waarin wordt opgeroepen polissen op te zeggen in afwachting van de brede weersverzekering.

Boersma verwacht dat de brede weersverzekering vooral in het zuiden van het land zal aanslaan. ”Daar speelt hagel een grotere rol. Voor hen is het vaak aantrekkelijker dan voor telers in andere delen van het land.”

Of registreer je om te kunnen reageren.