Home

Achtergrond

Agrifirm test thermische ontsmetting zaaizaad

Agrifirm breidt het onderzoek naar Thermoseed uit. De coöperatie heeft wintertarwe gezaaid dat is ontsmet met de stoommethode.

Er zijn dit voorjaar testen gedaan met zomertarwe en zomergerst.

De Thermoseed methode komt uit Zweden. Hierbij krijgt het zaaizaad een hittebehandeling met stoom, waardoor ziektekiemen worden gedood.

De methode is toegestaan in de biologische landbouw, zegt Aaldrik Venhuizen, hoofd van de afdeling kwaliteit bij Agrifirm. "De biologische sector gebruikt geen chemische ontsmettingsmiddelen. Maar dat is een kleine gebruikersmarkt. Daarom onderzoeken we of de methode ook bruikbaar is in de gangbare teelt."

Teeltomstandigheden

Agrifirm heeft afgelopen voorjaar zomertarwe en zomergerst gezaaid dat met Thermoseed is ontsmet. Venhuizen: "De proeven zijn verspreid over Nederland uitgevoerd om variatie te krijgen in teeltomstandigheden. We hebben gekeken hoeveel planten gezond boven de grond komen. Het blijkt dat Thermoseed net zo goed ontsmet als een chemische zaaizaadontsmetting. In Zweden hebben ze deze ervaringen ook opgedaan."

De coöperatie gaat nu het effect van Thermoseed onderzoeken op wintertarwe. Venhuizen: "In Zweden wordt vooral zomergraan geteeld. In ons land is dat wintergraan. Thermoseed werkt goed tegen schimmels en bacteriën op het zaad. Maar wat gebeurt er als je het zaad in de grond stopt? Krijgen bodemschimmels dan alsnog de kans het zaad aan te tasten? Als het goed lukt gaan we een analyse maken van de kosten en de baten."

Of registreer je om te kunnen reageren.