Home

Achtergrond

Afweersysteem bepaalt mate van gevoeligheid BSE

Hoe ouder de cellen in het immuunsysteem, hoe minder gevoelig ze zijn voor de ziekmakende prioneiwitten, die verantwoordelijk zijn voor BSE bij koeien.

Dat blijkt uit Brits onderzoek bij muizen. Onderzoekers van het Rosslin Institute en de veterinaire faculteit van de universiteit van Edinburgh hebben bij muizen gekeken naar wat er gebeurt in het immuunsysteem, als er sprake is van een besmetting met de aan BSE verwante ziekte van Creutzfeldt Jakob. Uit het onderzoek blijkt dat oude immuuncellen de vermeerdering van de ziekmakende eiwitten blokkeren.

De studie suggereert dat zowel oudere als jonge mensen geïnfecteerd zijn, maar dat besmettingen bij ouderen minder vaak worden vastgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.