Home

Achtergrond

Aftellen voor DSB begonnen

Het aftellen voor alle betrokkenen bij DSB is vanochtend begonnen.

Rond half tien in de ochtend komt de rechtbank in Amsterdam met een schriftelijke uitspraak over een eventueel faillissement.

Topman Dirk Scheringa van DSB schatte woensdagavond de kans dat de bank failliet wordt verklaard op 50 procent. "Het is niet bij voorbaat kansloos'', zo zei hij. "Ik heb hoop.'' Scheringa heeft de rechtbank gevraagd om meer tijd om een faillissement te voorkomen.

De Tweede Kamer-fracties willen vanochtend opheldering van minister Wouter Bos van Financiën over de ondergang van DSB Bank. Zij willen duidelijk krijgen hoe het zover heeft kunnen komen.

Politieke partijen zullen nadrukkelijk vragen naar de rol die de financieel toezichthouders DNB en AFM hebben gespeeld. GroenLinks wijst erop dat DNB vier jaar geleden nog een bankvergunning heeft verstrekt aan DSB. De grootste oppositiepartij SP vindt dat ook de overheid zelf schuld draagt aan de problemen bij de bank van Dirk Scheringa. De regelgeving liet toe dat zijn bank tophypotheken verstrekte en klanten opzadelde met dure koopsompolissen, aldus SP-Kamerlid Ewout Irrgang.

Minister Bos heeft al een onderzoek aangekondigd naar het toezicht door AFM en DNB. Wat de bewindsman betreft blijft niemand gespaard in de discussie over DSB, ook de overheid en politiek niet.

Kamerleden willen ook van Bos horen of ambtenaren van zijn departement of DNB hebben gelekt dat DSB in de problemen verkeerde. Scheringa claimt dat zijn bank de genadeklap werd toegebracht toen twee kranten maandagochtend schreven dat DSB diep in de problemen zat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.