Home

Achtergrond 184 x bekeken 1 reactie

Afrika eist dat klimaatvervuiler betaalt

Afrika zal op de klimaattop in het Deense Kopenhagen miljarden euro's eisen van rijke vervuilende landen voor natuurschade door klimaatverandering.

Met nog twee maanden te gaan voor de klimaatconferentie van de Verenigde Naties, overlegden Afrikaanse functionarissen zondag in het West-Afrikaanse Burkina Faso over compensatie voor de gevolgen van de opwarming van de aarde. "Afrikaanse landen zullen voor het eerst een gezamenlijk standpunt uitdragen'', stelde de voorzitter van de Afrikaanse Unie, Jean Ping.

"We zullen herstel en schadevergoedingen eisen'', kondigde Ping alvast aan voor de top in december. Een bedrag noemde hij nog niet, maar vrijdag sprak de minister van Milieu van Burkina Faso, Salifou Sawadogo, van 44 miljard euro.

Volgens wetenschappers is Afrika beneden de Sahara een van de regio's die het meest last heeft van de gevolgen van de klimaatverandering. De Wereldbank schat dat ontwikkelingslanden 80 procent van de gevolgen ervan voor de kiezen krijgen, terwijl ze verantwoordelijk zijn voor slechts een derde. "Beleidsmakers moeten het erover eens worden dat de uitstoot van broeikasgassen daalt en dat de vervuiler betaalt'', stelde Ping. Verder hoopt Afrika een belangrijke speler te worden in de handel in emissierechten.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    Moeten ze direkt de miljarden die ze aan wapentuig i.p.v. aan hun bevolking hebben besteed aftrekken. Blijven ze weer met een restschuld zitten. Affijn, de pot verwijt de ketel ............ (de rest zou als discriminatie opgevat kunnen worden).

Of registreer je om te kunnen reageren.