Home

Achtergrond

Afnemers in Australië willen geen genkoolzaad

In Australië kopen twee grote afnemers geen genetisch veranderde koolzaad meer.

De handelsondernemingen vrezen voor hun afzet naar de EU en Japan, vanwege de strenge eisen die daar gelden voor de import van genetisch veranderde grondstoffen. De handelsondernemingen zijn bang dat gangbare koolzaad vermengd raakt met genkoolzaad, waardoor ze hun afzetmarkten in de EU en Japan verliezen.

In de staten Victoria en New South Wales wordt zo’n 40.000 hectare koolzaad geteeld dat genetisch is veranderd. Australische media berichten dat in ieder geval de handelsondernemingen CBH en Elders helemaal geen Australische genkoolzaad meer kopen. Andere afnemers willen wel genkoolzaad kopen, maar alleen tegen een korting van 3 tot 9 euro per ton.

De oogst van koolzaad is net begonnen in Australië. Ongeveer 3 procent van het koolzaadareaal bestaat uit genetisch veranderd koolzaad. Maar het areaal is dit jaar verviervoudigd. De koolzaad is met behulp van transgenese resistent gemaakt tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.