Home

Achtergrond 227 x bekeken

Advies serieus nemen

Onderzoeksbureau ECN heeft op verzoek van het ministerie van Economische Zaken een advies uitgebracht over de tarieven voor co-vergisting komend jaar.

ECN houdt vast aan het advies van vorig jaar, 20,1 cent per kilowattuur voor co-vergisting en 15,8 cent per kilowattuur voor vergisters zonder mest. Dat advies legde minister Maria van der Hoeven vorig jaar naast zich neer en stelde lagere tarieven vast.

In november stelt Van der Hoeven de nieuwe tarieven vast. Daarbij moet ze beter luisteren naar het advies van ECN. Het advies is goed onderbouwd, bovendien is het niet voor niets twee achtereenvolgende jaren hetzelfde. Daarnaast getuigt afwijzing van het advies niet van vertrouwen dat Van der Hoeven zou moeten hebben in ECN, een organisatie die ze zelf inschakelt.

Voor boeren met een vergister is het van groot belang dat er goede tarieven komen voor vergisting. Zeker in deze economisch moeilijke tijden kunnen ze zich geen onrendabele vergister permitteren. Ook voor de duurzaamheidsdoelstelling van het kabinet, 20 procent duurzame energie in 2020, is het belangrijk dat energie wordt opgewekt met vergisters. Minister Van der Hoeven moet het advies van ECN serieus nemen en meegaan met de tarieven die volgens ECN het beste zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.