Home

Achtergrond 237 x bekeken

Advies om minder wijting te vangen

Met de haring en makreel gaat het goed, maar de blauwe wijting heeft het moeilijk.

Dat blijkt uit de adviezen van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee die het ministerie van LNV vandaag presenteerde.

Begin deze eeuw haalden de vissers nog recordvangsten wijting binnen van rond de 2 miljoen ton. Door intensieve visserij en doordat het aantal jonge vissen achterblijft, moet de vangst volgens de deskundigen nu worden beperkt tot 540.000 ton. Dit jaar mag nog 606.000 ton worden gevangen en voprig jaar nog ruim een miljoen ton.

Makreel en haring uit de Noorse zee lijken zich te herstellen en dus mogen de vissers wat meer vangen. Maar er gelden nog wel beperkingen, want voor de haring wordt verwacht dat die de komende jaren weer in aantal afneemt. Vandaar het advies om volgend jaar niet meer dan 1.48 miljoen ton te vangen (was 1.64 miljoen ton in 2009). De Europese visserijministers bepalen in december definitief de vangstquota voor 2010.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.