Home

Achtergrond 208 x bekeken

Actievoerders op ijsschotsen blokkeren kolenimport

Verkleed als premier Jan Peter Balkenende en bovenop ijsblokken blokkeren actievoerders van Greenpeace vandaag de kolenimport in de Rotterdamse haven.

De drie 'Balkenendes' protesteren samen met ongeveer veertig niet-vermomde actievoerders tegen het gebruik van kolen. Dat heeft Greenpeace bekendgemaakt.

De actievoerders, balancerend op in totaal zes ijsblokken en varend in zeven rubberbootjes en vier kano's, willen een kolenschip beletten aan te meren in de Rotterdamse haven. Daarmee hoopt Greenpeace de echte premier ervan te overtuigen dat hij zich op de klimaattop in Kopenhagen moet inzetten voor beëindiging van het gebruik van kolen. Volgens de organisatie is het een van de voornaamste oorzaken van CO2-uitstoot.

Op het netwerk Hyves deden ruim 150.000 mensen een persoonlijke oproep aan premier Balkenende om een einde te maken aan het kolengebruik. Ook bekende Nederlanders als dj Ruud de Wild, presentatrice Floortje Dessing en zanger Alain Clark ondersteunen de actie.

Twee kolenschepen die probeerden de haven te bereiken, moesten wegens de blokkade terugkeren naar zee. Dat zei een woordvoerder van het havenbedrijf Rotterdam. Volgens de zegsman wachten de boten nu op zee tot de blokkade is opgeheven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.