Home

Achtergrond

Actie tegen ammoniaktreinen in Venlo

De SP voert maandagochtend in Venlo actie tegen ammoniaktreinen in Limburg.

Dat maakte de partij maandag bekend. SP-Tweede Kamerlid Remi Poppe reikt op het station in Venlo de eerste ammoniakkrant uit aan reizigers.

De SP wil dat aan het transport van ammoniak per spoor een einde komt en dat DSM buisleidingen aanlegt voor het vervoer omdat dit veiliger is. Nu wordt jaarlijks circa 242.000 ton ammoniak door Limburg vervoerd. Vanaf volgend jaar neemt dat aantal af tot 187.000 ton per jaar (dat zijn zeshonderd tot zevenhonderd treinen), maar de partij wil helemaal af van de ammoniaktreinen.

Dat het transport minder wordt, komt doordat de kunstmestfabriek van DSM in IJmuiden wordt gesloten. Daarvandaan rijden veel treinen naar Geleen. DSM bouwt in fases een nieuwe kunstmestfabriek in Geleen, die in 2015 klaar moet zijn. Tot die tijd laat het bedrijf zijn kunstmest in afnemende mate in België en Duitsland maken. Maar daar zijn ook andere afnemers van de ammoniak die in Geleen geproduceerd wordt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.