Home

Achtergrond

Achterstand bloemen- en plantenexport slinkt

De export van bloemen en planten is tot en met september ruim 5 procent achtergebleven op vorig jaar.

Dit blijkt uit de exportstatistieken van HBAG Bloemen en Planten in Aalsmeer, dat na drie kwartalen dit jaar een exportwaarde registreerde van € 3,7 miljard. Daarvan komt € 2,2 miljard (-9%) voor rekening van de snijbloemen en bestaat € 1,5 miljard (+2%) uit pot- en tuinplanten.

De achterstand in de export slinkt volgens de cijfers van het HBAG. Na het eerste kwartaal bleef de teller steken op -12%, na het tweede kwartaal op ruim -6% en na drie kwartalen op ruim -5%. Maar een omslag naar groei zit er volgens de exporterende groothandel voorlopig nog niet in. Ongunstige koersverhoudingen, vraaguitval en moeizame financiering zijn extra hobbels in de groothandel. In september 2008 werd nog een groei in de exportwaarde van bloemen en planten geboekt van 5%, maar in de maanden daarvoor was al een achterstand opgelopen die zich sindsdien tot in de eerste maanden van dit jaar versterkte. In alle niet-eurolanden kampen exporteurs met de effecten van gedaalde koersen, waardoor bloemen en planten uit Nederland relatief duur zijn. Bovendien is de concurrentiepositie ten opzichte van landen die in dollars afrekenen verzwakt. De economische en financiële crisis drukt de bestedingen omdat het vertrouwen onder consumenten in vrijwel alle markten is gezakt. Waren snijbloemen in eerdere economisch tegenvallende perioden bestand tegen recessies, gaat dat tegenwoordig niet meer op. Zeker niet in de groeimarkten van de afgelopen jaren.

De handel is verder terughoudend door kredietbeperkingen en moeizame financiering. Vooruitzichten op een herstel van de markt zijn er nog weinig. In vergelijking met andere sectoren stelt HBAG Bloemen en Planten, dat de huidige krimp in de bloemen- en plantenexport relatief gunstig afsteekt. Bij bloemen is de daling opvallend, terwijl pot- en tuinplanten dit jaar toch nog een groei te zien geven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.