Home

Achtergrond

Aardappelen rooien volgens traditie

Zolang de animo blijft, zet akkerbouwer Mark de Waard uit het Groningse Kommerzijl de traditie voort.

Belangstellenden kunnen zelf aardappels komen rooien op zijn bedrijf voor 60 cent per meter. "Mijn vader is hier mee begonnen in de jaren 60", vertelt De Waard. "De animo loopt terug, het zijn dezelfde mensen die er op afkomen. Als zij straks niet meer komen, stop ik er ook mee." De aardappelen, Rode Star, staan op een perceel van 3 hectare. "Het is goed dat ze met de hand gerooid worden, ze zijn ontzettend blauwgevoelig. Je moet ze behandelen als eieren, met de rooimachine krijg ik ze er niet goed af." Foto Alex de Haan

Melkveehouder Giel Curfs haalt zijn vijfde snede binnen. De Zuid-Limburger genoot van het weer maar niet van de opbrengst. "Die ligt denk ik wel 20 procent lager dan normaal. De eerste snedes ging het nog goed, maar de nazomer is veel te droog geweest. Vanzelfsprekend mogen we ook niet beregenen in deze omgeving." Curfs melkt 40 koeien en heeft daarnaast 35 stuks jongvee. Op 29 hectare teelt Curfs gras, en op 8,5 hectare snijmaïs. "Gelukkig heb ik land genoeg voor mijn veestapel, en dus altijd een overschot aan gras." Foto Twan Wiermans

Afghaanse vrouwen werken aan 's lands eerste fabriek die fruitsapconcentraat produceert van granaatappels. De fabriek is gebouwd met bijna 7,5 miljoen euro aan Amerikaans geld. Zo’n 50.000 Afghaanse telers zullen de fabriek voorzien van het fruit. Enkele honderden vrouwen zijn verantwoordelijk voor de verpakking van het concentraat. Afghanistan staat bekend om de aanwezigheid van granaatappels, die wereldwijd worden geëxporteerd. Granaatappels worden gezien als een alternatief voor de teelt van papaver. Foto ANP

Het is vanwege de wind een heel karwei om het dakzeil van de nieuwe serrestal van de familie De Jong te bevestigen. Inmiddels ligt het zeil op zijn plek. De stal verrijst in het Gelderse Beusichem en biedt straks plaats aan 200 koeien. "We zijn net voor de bouwvak met de bouw begonnen", vertelt melkveehouder Leo de Jong. De stal wordt in rap tempo gebouwd. "Het frame stond in twee dagen tijd", vertelt de Betuwse melkveehouder. Volgens de planning is de stal half november klaar. "We zijn vooral weg van het licht en de lucht", geeft De Jong als motivatie voor zijn keuze voor een serrestal. Foto William Hoogteyling

Medewerker Thijs Zeil van loonbedrijf Van Dun uit Espel controleert de dikte van witlofpennen. De maat van de witlofpennen bleek prima in orde. "De kwaliteit van de pennen is ook heel goed", zegt Kees van Dun. De teler, Arnold Michielsen uit Dronten, heeft 7 hectare witlofpennen. Hij sorteert ze zelf en slaat ze daarna op. Loonwerker Van Dun denkt dat het bedrijf nog drie weken druk is met de oogst. Foto Axipress

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.