Home

Achtergrond

Aantal illegale immigranten daalt door crisis

Het aantal illegale immigranten dat de eerste zes maanden van dit jaar probeerde de Europese Unie binnen te komen is flink gedaald.

Dat komt onder meer door scherpere grenscontroles en de economische neergang, meldde EU-agentschap Frontex woensdag.

In totaal probeerden 51.600 illegalen de EU binnen te komen. Dat is een daling van 17 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Veel immigranten kunnen door de economische crisis niet genoeg geld sparen om een reis naar de EU te bekostigen. Ook zijn ze minder zeker van een baan. ,,Niemand zet zijn leven op het spel als er geen vooruitzicht is op een beter leven'', aldus Gil Arias Fernandez, directeur van Frontex.

De meeste illegalen probeerden via Griekenland binnen te komen (70 procent). Daarna volgen Italië (13 procent) en Spanje (9 procent). In Griekenland is daarmee sprake van een forse stijging. Kwamen in de eerste zes maanden van 2008 nog 9500 illegale immigranten naar Griekenland, dit jaar waren dat er in dezelfde periode 14.000.

Frontex is een EU-agentschap dat de samenwerking tussen de Europese lidstaten voor de bewaking van de buitengrenzen coördineert.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.