Home

Achtergrond 1 reactie

'Aandacht streptokokken bij castratie'

De castratie van biggen speelt een grote rol bij de streptokokkenproblemen op veel bedrijven.

In de strijd om minder antibioticagebruik zou hier dan ook meer aandacht naar uit moeten gaan. Dat zei Mart Smolders van varkensproefbedrijf Sterksel bij een symposium van Coppens Diervoeding en Schippers op de beurs in ’s-Hertogenbosch. "Streptokokken komen veel meer voor bij borgen dan bij gelten. Bij bedrijven die niet castreren blijkt dat het medicijngebruik en uitval veel lager liggen. Ik denk dan ook dat we ons echt druk moeten maken om de rol van castratie in de strijd tegen antibioticagebruik. Streptokokken zijn namelijk echte antibioticavreters."

Volgens Smolders is vooral de kwaliteit van de castratie belangrijk. "Er wordt vaak scherp op tijd gelet, maar kwaliteit wordt vergeten. Het gaat er niet om dat het zo snel mogelijk gebeurt; het is een operatieve ingreep die met zorg en voldoende hygiëne moet gebeuren."
Smolders benadrukt dat, om het antibioticagebruik echt terug te dringen, het belangrijk is om te zorgen voor goede hygiëne en om diercontacten te beperken. Dit betekent dat tomen zo min mogelijk gemengd moeten worden, zowel in de kraamstal als in de biggen- en vleesvarkensstal. Ook de algehele gezondheid en weerstand van biggen is echter belangrijk.

Dieren die later gespeend worden en in de kraamstal regelmatig bijvoeding krijgen, blijken minder last van streptokokken te hebben. De gezondheid staat echter al grotendeels vast vlak na de geboorte. "Biest, biest, biest. Daar begint het allemaal mee", denkt Smolders. Om de biestopname te verbeteren pleit hij voor een nieuw ontwerp van de kraamstal. "Misschien is een rond kraamhok wel beter dan rechthoekig. Eigenlijk heeft het kraamhok zijn langste tijd gehad. We kunnen beter een werphok kunnen gebruiken."

Daarnaast pleit hij voor meer aandacht voor speenbeschikbaarheid en de grip die biggen op de roosters hebben en ziet hij een rol voor de voerindustrie om de biestproductie te stimuleren.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    geen nieuws

    Dit is toch hopelijk geen nieuws voor iedereen.

Of registreer je om te kunnen reageren.