Home

Achtergrond

Aaltjes in kaart gebracht

De grootste dierengroep op aarde is in kaart gebracht.

Het gaat om aaltjes, minuscule beestjes waarvan er in elke vierkante meter grond twee tot twintig miljoen exemplaren leven.

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben in samenwerkling met de Plantenziektenkundige Dienst en de universiteit van Californië in Amerika een soort stamboom samengesteld van 1200 soorten van deze nematoden. Dat maakte de Wageningen Universiteit vandaag bekend.

Onder de aaltjes bevinden zich soorten die ziekten kunnen verwekken bij mens, dier en plant. Het is echter moeilijk om die soorten uit elkaar te houden, omdat ze onderling enorm veel op elkaar lijken. De onderzoekers ontrafelden een klein stukje DNA van de aaltjes dat uit 1700 bouwstenen bestaat. Aan de hand van dat genetische plaatje is het nu wel mogelijk om aaltjes te onderscheiden die schadelijk zijn voor planten.

Met de techniek zijn inmiddels tienduizenden bodemmonsters onderzocht. Daaruit bleek dat de DNA-methode sneller en accurater is dan de gebruikelijk microscopische analyse.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.