Home

Achtergrond

AFM zet onderzoek bij DSB voort

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zet haar onderzoek naar de praktijken van DSB Bank voort.

De AFM hoopt het onderzoek, dat zich vooral richt op de koopsompolissen van de bank van Dirk Scheringa, voor eind dit jaar af te ronden. Dat zei een woordvoerder van de toezichthouder vandaag.

De AFM kondigde in maart dit jaar aan onderzoek te doen bij DSB Bank, in reactie op de vele klachten van consumenten over de producten en adviezen van het bankconcern. In juli dit jaar maakte de toezichthouder bekend de bank twee boetes van in totaal 120.000 euro te hebben opgelegd, omdat er fouten waren gemaakt bij de verstrekking van hypotheken. De AFM liet toen ook weten dat de verkooppraktijken van DSB Bank verder onder de loep werden genomen.

"Het is goed dat we het onderzoek afronden'', zei de woordvoerder van de AFM. ,,Wellicht dat dat kan helpen in de toekomst.'' Koopsompolissen vallen sinds juli vorig jaar onder het toezicht van de AFM. De financiële waakhond had daar zelf op aangedrongen. Voorheen gold er in de wet een vrijstelling voor koopsompolissen die in combinatie met een krediet werden verkocht.

Klanten die klagen over torenhoge schulden bij DSB Bank zijn veelal opgezadeld met hypotheken in combinatie met koopsompolissen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om levensverzekeringen waarvan de premie in een keer moet worden opgehoest. Sommige klanten hebben meerdere koopsompolissen gekocht, waardoor hun schuld hoger werd dan de waarde van hun huis. DSB-bestuurder Hans van Goor zei onlangs in het tv-programma NOVA dat zijn bank op de polissen een winstmarge van 51 procent behaalde.

DSB Bank is naar eigen zeggen op 1 april helemaal gestopt met de verkoop van koopsompolissen. De AFM kijkt nu ook of dat daadwerkelijk zo is.

Het bankconcern heeft overigens de boetes van 120.000 euro nog niet betaald. De bank heeft het besluit van de AFM aangevochten.

Lees ook: Doek valt voor DSB

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.