Home

Achtergrond 175 x bekeken

1 Miljoen kinderen in gevangenissen

Onder de 10 miljoen mensen die wereldwijd in gevangenissen zitten, zijn 1 miljoen kinderen.

Sommige kinderen in gevangenissen zijn pas negen of tien jaar oud. De meeste gedetineerden wereldwijd worden opgesloten onder onaanvaardbare omstandigheden die afbreuk doen aan de menselijke waardigheid.

Dit zei de speciale VN-rapporteur inzake marteling en andere vormen van gruwelijke en onmenselijke behandeling en bestraffing, Manfred Nowak, dinsdag voor de pers in New York. Hij had net een rapport over 'vergeten gevangenissen' aangeboden aan de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie.

De Oostenrijkse jurist heeft het afgelopen jaar weer tientallen VN- lidstaten bezocht en er deels schrijnende toestanden aangetroffen. Zo heeft de Nigeriaanse politie een 'martelkamer' waar verdachten in hun benen worden geschoten en vervolgens zonder medische verzorging zwaar gewond achter worden gelaten. In de ruimte zijn meer dan honderd gedetineerden tegelijk aangetroffen, onder wie vrouwen en kinderen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.