Home

Achtergrond 12 reacties

Zuiveltermijnmarkt zal in Nederland niet werken

Een zuiveltermijnmarkt waarmee boeren hun risico’s afdekken zal in Nederland niet werken.

Dit zei Dirk Duijzer, directeur Food en Agri Nederland van de Rabobank vandaag op de jaarvergadering van de LLTB-melkveehouders in Baexem.

De eigen, coöperatieve zuivelindustrie is volgens Duijzer te sterk en ook hebben boeren een sterke, langjarige bankrelatie. Daarmee zijn de risico’s van prijsschommelingen net zo goed en goedkoper af te dekken dan door te 'hedgen' op de termijnmarkt.

Vorig jaar waren er diverse bedrijven die een termijnmarkt voor de zuivel wilden opzetten. De Rabobank wilde daar aan meewerken. Nadere studie naar de werking van een zuiveltermijnmarkt in Nederland heeft de Rabobank kennelijk doen concluderen dat zo’n markt hier niet werkt.

Voor zuivelbedrijven kan het afdekken van termijnrisico’s voordelen hebben, maar voor melkveebedrijven in Nederland heeft het geen toegevoegde waarde en is het een te dure optie. Voor melkveehouders in een land als Canada, waar de relatie met zuivelbedrijven en banken minder hecht is, is deze situatie anders.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Geverink

  Alex . Ben jij een handelaar mischien ? Ben je boos omdat de Rabo bank het brood uit je mond stoot ? Waarom ben jij er zo voor om een zuiveltermijnmarkt op te zetten terwijl we uit praktijkervaring al weten dat zoiets in de meeste gevallen ten koste gaat van het inkomen van de boer .

 • no-profile-image

  alex

  Die Rabo heer praat uiteraard weer voor eigen parochie.
  Hij zegt het zelf al: "en ook hebben boeren een sterke, langjarige bankrelatie"
  Dat wil hij graag zo houden. met een termijnmarkt instrument in de buurt gaat die domme boer misschien wel deze mogelijkheid benutten ten koste van de bankrelatie. En dat wil de rabobank natuurlijk niet..
  Hij zegt ook nog: "Daarmee zijn de risico’s van prijsschommelingen net zo goed en goedkoper af te dekken dan door te 'hedgen' op de termijnmarkt."

  @ melkveehouder.
  Hoe heb jij je samen met je slimme bank de prijsschommelingen weten te voorkomen??

 • no-profile-image

  alex

  @melkveehouder.
  Dat je de termijnmarkt vergelijkt met de Quotummarkt zegt mij genoeg over het feit dat je niets snapt van termijnmarkt.
  En misschien ben je het onderteussen vergeten, maar het melkquotum heeft er in eerste instantie voor gezorgd dat er nog melkveehouders zijn in nederland.
  Het was in ieder geval het einde van de gesubsidieerde overproduktie.
  Er zijn genoeg voorbeelden van voordelen van een goederentermijnmarkt.
  Zo kon je vorig jaar bijna 2 x zoveel krijgen voor je graan dan vandaag.
  Aardappelen hannover hebben op 18 euro gestaan terwijl de prijs nu rond de 10 euro staat.
  Varkens januari stonen in augustus nog rond de 1.65. Nu doet januari 1.36.
  Ale je maar goed oplet en zo nu en dan onder de koeien vandaan kruipt, kun je als producent je voordeel doen op de termijnmarkt
  @ geverink.
  Ik heb het al eens gelezen.
  Ik denk dat een goede voorlichting sommigen wel van mening kan doen veranderen.
  Heb ik nu alle vragen beantwoord??

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hoewel jij vragen stoïcijns ontwijkt, zal ik op jouw vraag een kort en krachtig antwoord geven. Het risico van de termijnmarkt is dat we hierdoor financieel net zo leeg gezogen worden als door de melkquotummarkt!
  En de ervaringen met de termijnmarkt heeft Geverink al (meermaals) opgesomd, maar daar ga je wijselijk niet op in.
  Weinig zinvol dus om hier verder nog iets over te zeggen.

 • no-profile-image

  met melk

  De werkelijke reden dat een melktermijnmarkt niet werkt is omdat de melkveeboeren totaal niet begrijpen wat een termijnmarkt nu werkelijk doet en hoe ze dit intrument kunnen inzetten om je bedrijf te runnen.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Zuiveltermijnmarkt? Is dat een nieuwe naam voor appie hein?

 • no-profile-image

  alex

  @ melkveehouder.
  Je kunt niet op mijn vraag ingaan omdat je het antwoord niet hebt.
  Nog een paar vragen:
  Wat voor risicos zitten er voor jou dan aan op de termijnmarkt?
  Heb je ervaring met de termijnmarkt?
  @ Geverink:
  Er komt binnenkort een melktermijnmarkt in Hannover dus ik ben niet boos.Alleen jammer dat we dan weer in Duitsland moeten handelen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Alex . Wie is "we"? Voor de handelaren is het jammer . Neem maar van me aan dat je als boer niks mist . En Alex om een lang verhaal kort te maken google zuiveltermijnmarkt agd , pak dan zuiveltermijnmarkt hangt aan zijden draadje . lees het allemaal nog eens rustig na en mischien kun je de vraag van melkveehouder ook nog beantwoorden als je er dan toch bent .

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Alex. Maak eens een belronde langs akkerbouwers, varkenshouders, tuinders en melkveehouders. Vraag ze eens hoeveel ze geprofiteerd hebben van de termijnmarkten en waarom ze nu ten hemel schreien en krachten gaan bundelen. En vraag de melkveehouders hoe het gesteld is met de vermogensopbouw als de quota waardeloos worden.
  Oh ja, vergeet de handelaren niet te bellen, en te vragen op welke plaats ze in de quote top 500 staan.
  Kijk Alex, zelfs een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Zoek maar een andere handel. Misschien zou je je nut kunnen bewijzen als verkoper van onze zuivelfabrieken. De gebraden duiven vliegen ons dan zo in de mond met jouw kennis van zaken in de zuivelhandel.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  mmm Alex, in een andere topic staat nog het verzoek open het betoog (op basis van praktijkervaring, van Geverik uit Canada te weerleggen.
  Hier heb je nooit op gereageerd, en dus lijkt het me niet zinvol in deze fase op je vraag in te gaan. Wel is het inderdaad een slimme bank die bij voorschrijdend inzicht ziet dat er behoorlijke risico's voor de boer (en dus voor hen ook) aan vast kleven.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goed verwoord Geverink, we zitten op één lijn. Misschien moet ie nog maar even (quotum?)handelaar blijven.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.