Home

Achtergrond 156 x bekeken

Zuid-Holland geeft groen licht glastuinbouwlocaties

Provincie Zuid-Holland heeft drie compensatiegebieden aangewezen voor de ontwikkeling van duurzame glastuinbouw.

De provincie gaat samen met gemeenten in Oostflakkee, Kaag en Braassem en in de Haarlemmermeer de mogelijkheden onderzoeken. Voor die laatste gemeente werkt Zuid-Holland samen met Noord-Holland en het Rijk; Haarlemmermeer ligt in Noord-Holland.

Tijdens de Provinciale Statenvergadering zegde Gedeputeerde Staten (GS) deze week tevens toe inzichtelijk te maken wat de verhouding is tussen fysiek en netto glas. Statenleden krijgen ook inzicht in de rapporten op grond waarvan de drie compensatiegebieden zijn geselecteerd.

Nel van Dijk, voorzitter van Greenport Zuid-Holland, is blij met het besluit. Maar ze benadrukt dat het nog jaren kan duren voor de gebieden zijn ontwikkeld. ”Gemeenten kunnen de ontwikkeling traineren; grond moet aangekocht worden. Pas als er een schop in de grond gaat, ben ik echt tevreden.”

De realisatie van de drie gebieden zou ruwweg 900 hectare glas compenseren. De provincie streeft naar een areaal van 5.800 hectare, maar uit een inventarisatie die rond 2.000 is gemaak blijkt het areaal maar 5.300 hectare te zijn.

Volgens Van Dijk kalft dat areaal zelfs af naar mogelijk 4.500 hectare in 2014, door onder meer sanering van verspreid liggend glas. Van Dijk vindt het onderzoek naar de verhouding tussen bestemd en gebruikt glas een nondiscussie. ”Daar valt hooguit een paar hectare winst mee te behalen. Ik pleit minimaal voor handhaving van bestaand netto glas.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.