Home

Achtergrond 221 x bekeken 1 reactie

Wonen kan op het laagste punt van Europa

Er is toekomst voor wonen en bedrijven in de Zuidplaspolder.

Ondanks het veranderende klimaat kan er worden gebouwd op het laagste punt van Europa. Dat is de belangrijkste conclusie van het onderzoek ”Hotspot Zuidplaspolder, dat donderdag wordt gepresenteerd.
In de polder tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda willen gemeenten en de provincie Zuid-Holland tussen 2010 en 2020 7000 woningen bouwen. Ook komen er bedrijven en kassen, maar ook extra natuur en ruimte voor waterberging.

De Zuidplas is met 6,75 meter onder NAP de diepste polder van Europa en de plannen bleven dan ook niet zonder kritiek. Het onderzoek moest uitwijzen of de plannen wel bestand waren tegen een klimaatsverandering.

Het antwoord daarop luidt bevestigend. De bouwplannen zijn klimaatbestendig. Het beeld dat door klimaatveranderingen dijkdoorbraken dreigen en de polder als een badkuip volloopt, klopt volgens de onderzoekers niet. Ook al stijgt de zeespiegel, in de polder neemt volgens hen de kans op overstromingen niet toe. De stormvloedkering bij Krimpen aan den IJssel en Maeslantkering bieden voldoende veiligheid.

In de plannen is al rekening gehouden met het risico van overstromingen. Op de meest kwetsbare gebieden in het veenachtige zuiden is geen bebouwing gepland. Maatregelen als het verhoogd aanleggen van wegen en woningen op palen vergroten de veiligheid.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kees Ruyter

    De titel van het bericht klopt wel, want ook kan er ten noorden van de Kaspische Zee gewoond worden. Het peil van dit meer op de grens van Europa en Azië ligt op 28 meter onder N.A.P. Door geringe wateraanvoer vanuit de rivieren en door neerslag is het peil zo diep gedaald. Lees meer op http://nl.wikipedia.org/wiki/Kaspische_Zee . Helaas gaat dat artikel niet in op de ruimtelijke ordening van het gebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.