Home

Achtergrond

Witloftelers beginnen jaar goed

Witloftelers zijn het nieuwe jaar begonnen met goede prijzen.

Soms zijn ze twee keer zo hoog zijn als de middenprijs voor 2008. Witlof kostte vandaag op de veiling € 1,40 per kilo. De gemiddelde prijs over heel 2008 lag op circa 60 cent.

Door de vorst is er meer vraag en vanwege de feestdagen is minder aangevoerd. Of de prijzen standhouden is maar de vraag. "Waarschijnlijk komen witloftelers de komende weken weer op volle productie, dan zal de prijs wellicht wegzakken," vreest Roel Spruit, voorzitter van de landelijke gewascommissie witlof van LTO Groeiservice.

Witloftelers kunnen de goede prijzen goed gebruiken, na een jaar waarin Spruit sprak van een afzetcrisis. Vrijwel alle telers produceerden onder kostprijs. Voornaamste oorzaak was de overproductie in heel Europa. "Het was het slechtste witlofjaar in twintig jaar." Hoewel Spruit verwacht dat het areaal witlof hierdoor dit jaar zal krimpen, heeft hij nog geen bevestigende geluiden van telers gehoord. "Ik ontvang ook nog geen berichten dat er minder uitgezaaid gaat worden."

Ook het aantal bedrijven dat (noodgedwongen) stopt is nihil, aldus Spruit. "Kennelijk is de crisis niet zo erg dat het telers direct nekt," concludeert Spruit. Volgens Spruit is een areaalkrimp van 10 tot 15 procent nodig om de balans tussen vraag en aanbod te herstellen. Daarnaast moet promotie volgens hem de consumptie weer opvijzelen. De laatste jaren is weinig gedaan aan de promotie van witlof.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.