Home

Achtergrond 225 x bekeken

Wisselkoers keert ten gunste voor export

De euro leverde sinds haar invoering in 1999 nooit meer in tegenover het Britse pond dan deze week. Voor de Europese eenheidsmunt krijg je nu 89 pence, tegen 95 pence een week geleden.

Engelse bedrijven kunnen dus goedkoper landbouwproducten uit de eurozone invoeren. Ook de dollarkoers daalde. Werd voor een euro een week geleden nog $ 1,39 ontvangen, op donderdag was dit $ 1,36. Hoewel voor exporteurs voordelig, maakt het vanzelfsprekend de import van grondstoffen als graan, soja en olie duurder voor voedingsmiddelenconcerns.

Dat het pond daalde ten opzichte van de euro is opmerkelijk. De Britse centrale bank verlaagde de rente tot recorddiepte. Dit betekent dat er meer ponden in omloop komen. Valutahandelaren gaan er echter vanuit dat de Europese Centrale Bank zal volgen.

Nadeel van de bijzonder lage rentes in de VS, Japan en Groot-Brittannië is dat de banken nu andere, ongeteste, instrumenten moeten aanwenden om de economie te stimuleren. Voor de komende weken blijft de wisselkoers onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.