Home

Achtergrond 207 x bekeken

Wethouder was onzekere baan in 2008

Opvallend veel wethouders vertrokken in 2008 wegens een vertrouwensbreuk.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het tijdschrift Binnenlands Bestuur donderdag publiceerde. Met 122 'politiek gesneuvelde' wethouders was 2008 volgens het weekblad een nieuw dieptepunt sinds 2002, toen 145 wethouders vertrokken.

Ook raakten volgens het onderzoek veel colleges in 2008 in een crisis. In totaal achttien gemeenten zagen al hun wethouders vertrekken en vaak niet meer terugkomen.

Een verklaring voor het grote aantal vertrekkende wethouders heeft het weekblad niet. Wel trekken de onderzoekers een parallel tussen 2008 en 2004: beide jaren waren het tweede volledige regeringsjaar van het college.

In totaal vertrokken er in het afgelopen jaar 196 wethouders. Andere redenen voor wethouders om ermee te stoppen waren gezondheid of het onvermogen het wethouderschap te combineren met een reguliere baan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.