Home

Achtergrond

Westfort verwacht forse groei Milieukeur

Slachterij Westfort in Gorinchem verwacht dat dit jaar meer dan de helft van de aanvoer bij het bedrijf uit Milieukeur-varkens zal bestaan.

Het gaat dan om 10.000 Milieukeur=varkens per week. De huidige aanvoer van Milieukeur-dieren ligt op ongeveer 8.500 dieren per week. Dit heeft het bedrijf vandaag bekend gemaakt. Zoals bekend worden Milieukeur-beren sinds anderhalf jaar niet meer gecastreerd. Westfort ontwikkelde een eigen testmethode om stinkende beren uit de slachtlijn te kunnen halen.

“We hebben in anderhalf jaar veel ervaring opgedaan met het slachten en testen van beren en zijn de onderzoeksfase wel ontgroeid”, zo stelt Jaap de Wit Sr. namens het bedrijf.

Westfort is echter bezorgd over sommige ontwikkelingen rond het aanbieden van berenvlees door andere partijen. “Er wordt soms te gemakkelijk gedacht dat het leveren van berenvlees geen enkel probleem oplevert. Daar zitten risico’s in. Partijen moeten niet te lichtvaardig over deze problemen heen stappen.” De Wit illustreert zijn bezorgdheid met een voorbeeld: Er was een partij die dacht het berengeurprobleem te omzeilen door uit te gaan van een gewichtsgrens van 87 kilo. Maar ook dan kunnen er oudere dieren in zitten die wel degelijk stinken.

De vraag naar Milieukeur-vlees is vorig jaar fors gegroeid. Het ligt nu bij een groot aantal Keurslagers, de 230 restaurants van La Place en bij de 180 vestigingen van supermarktketen Coöp.

Of registreer je om te kunnen reageren.