Home

Achtergrond 246 x bekeken 1 reactie

’Werking appelsap tegen Alzheimer twijfelachtig’

De stichting Alzheimer Nederland betwijfelt of het drinken van enkele glazen appelsap per dag kan helpen tegen de ziekte van Alzheimer.

Twee Amerikaanse neurowetenschappers maakten deze week bekend dat de ’appelsaptherapie’ bij muizen werkt.

Onderzoekers Thomas Shea en Amy Chan publiceerden in het Journal of Alzheimer’s Disease dat het optreden van Alzheimer bij muizen werd afgeremd door ze appelsapconcentraat te geven. Sindsdien wordt Alzheimer Nederland bestookt met telefoontjes.

Maar volgens een woordvoerder van Alzheimer Nederland zegt proefdieronderzoek nog niets over de werkzaamheid bij mensen. De internationale wetenschap verwacht volgens hem niet binnen nu en 15 tot 20 jaar een afdoende remedie te vinden tegen het ontstaan van Alzheimer of het succesvol afremmen van de hersenachteruitgang.

Alzheimer is in Nederland de bekendste oorzaak van dementie. Door de vergrijzing zal het aantal patiënten in de komende decennia toenemen tot ongeveer een half miljoen. De ziekte wordt veroorzaakt doordat er zogenoemde plaques tussen de zenuwcellen in de hersenen ontstaan, waardoor die cellen geen informatie meer aan elkaar kunnen doorgeven. Het is bekend dat de ziekte zowel met genetische aanleg als met leefstijl te maken heeft.

De Amerikaanse neurowetenschappers vermoeden dat een bepaald stofje, dat in hoge concentraties in appelsap voorkomt, de activiteit afremt van een gen dat zorgt voor het ontstaan van de plaques. Bij muizen met aanleg voor Alzheimer zagen ze dat de aanmaak van plaques sterk vertraagde.

"Nog geen 10 procent van het proefdieronderzoek leidt tot een voor mensen werkend medicijn of middel. Het stofje van de Amerikanen heft onder meer een tekort aan vitamine B en E op. Maar ook naar de werking van vitamines is al heel veel onderzoek gedaan zonder veel effect'', aldus de zegsman van Alzheimer Nederland.

Het beste advies om het ontstaan van dementie te vertragen blijft tot nu toe volgens de woordvoerder niet roken, weinig alcohol, gezond eten, bewegen en veel sociale contacten. "Wat goed is voor het hart, is ook goed tegen dementie.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Karel

    Dan zal viagra ook wel helpen als je de conclusie leest.

Of registreer je om te kunnen reageren.