Home

Achtergrond 186 x bekeken 6 reacties

Week 5: eiermarkt blijft vriendelijk

De NOP-richtprijs brak deze week met de trend van de afgelopen tijd, waarbij de scharreleieren in prijs stegen en de kooi-eieren in prijs daalden. Deze week stegen juist de kooiprijzen en daalden de scharrelprijzen.


De toon op de eiermarkt blijft deze week vriendelijk, zo meldt het productschap PPE. De vraag en bestellingen van alternatieve eieren ligt qua volume op een behoorlijk peil, waarbij ook de prijzen van scharreleieren en biologische eieren weer wat verder oplopen. Bij de vrije-uitloopeieren loopt het ook wel redelijk, maar prijsstijgingen van deze soort zijn beperkter.

De vraag- en prijsontwikkeling van kooi-eieren vertoont deze week volgens een aantal pakstations een wat wisselend beeld. De prijzen van klasse M-kooi-eieren lopen nog iets op, terwijl L-kooi-eieren volgens deze informanten juist iets in zou prijs dalen. Het verschil in prijs tussen deze soorten zou dus weer wat geringer worden. Overigens zijn er ook geluiden die dit weer tegenspreken, zodat wat dat betreft het beeld niet eenduidig is.

De interesse van de eiproductenindustrie is ook wat wisselend. Volgens de pakstations zouden de Nederlandse eierverwerkers redelijk vol zitten en is de vraag niet echt bijzonder groot. In Duitsland zijn er echter wel wat meer mogelijkheden, omdat daar de omschakeling naar alternatieve eieren steeds verder in gang gezet wordt. De Duitse eierproductie wordt geremd door de overschakeling.

Het aanbod van alternatieve eieren is zeker niet al te ruim, terwijl kooi-eieren over het algemeen voldoende beschikbaar zijn. De afzet naar derde landen is wisselend. In Afrika en dan met name Angola blijven eieren in de containers in de haven liggen, omdat men daar logistieke problemen zou hebben. Dit is voor de betreffende exporteurs uiteraard vervelend, want dat werkt niet bepaald bevorderend voor de doorstroming van de leveranties.

Desondanks mag het marktbeeld deze week zeker als behoorlijk vriendelijk worden gekwalificeerd.

(Bron: PPE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kaar

  Is een dalende markt ook Vriendelijk?

 • no-profile-image

  kippen

  Wat een waardeloze analyse, de scharreleieren worden goedkoper, terwijl ze door de winkels steeds meer verkocht worden. Welke eierhandelaar zit hier achter??

 • no-profile-image

  vd Velden

  Wat hebben we aan een marktanalyse die schrijft dat er stijgende prijzen zijn en dan komt de notering en die laat dalende prijzen zien. Het is gewoon te belachelijk voor woorden dat de eierhandelaren anoniem een prijs door kunnen geven. Maar van de anderekant is het ook belachelijk dat wij er als producenten intrappen dat de prijsstelling zo is.

 • no-profile-image

  scharrelboer

  de nop moet eens wat meer op de zmp uit doen!!

 • no-profile-image

  Jantje

  Wie doet wat?
  Pluimveehouders produceren, en leveren eieren af. Dit kan op (lange- middel- korte afspraken) gebaseerd zijn. Meegeven, soms 6 X in de week en afwachten, of de eierboer met zijn blauwe ogen knippert, komt nog voor. U weet nog: RESULTATEN UIT VERELEDEN ZIJN GEEN GARANTIE VOOR DE TOEKOMST. Dit geld nu zeker voor afspraken met de eierboer. Bij een (NOP) notering die alle kanten op waait. Boer (pluimveehouder) pas op UW eieren. Zorg voor U ZELF, de eierboer doet dit altijd al / of steeds weer.

 • no-profile-image

  mg

  helemaal mee eens scharrelboer de zmp moet in de nop of je leverd de eieren gewoon op basis van de zmp

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.