Home

Achtergrond

Week 4: vraag kuikenvlees behoorlijk

De vraag naar kuikenvlees is, zeker gezien de tijd van het jaar, over het algemeen heel behoorlijk. Volgens slachterijen en handelaren lopen de bestellingen goed door en dit geldt voor zowel de versvraag als de interesse naar bevroren kuikendelen.

De afzet van bevroren kuikenbouten op Oost Europese bestemmingen is goed, de prijzen blijven op een heel acceptabel niveau, met zo hier en daar ook nog wel eens een lichte plus. De vraag naar hele kuikenpoten, kuikendijen en drumsticks is ook zondermeer dik in orde.

Over de vraag naar kuikenfilet wordt wel wat wisselend gedacht, maar de teneur zou toch wat positiever ogen dan de sector de laatste tijd gewend was. De vraag naar filet lijkt wat aan te trekken en men realiseert zo hier en daar zelfs lichte prijsstijgingen.

De oplopende prijstendens bij kuikenfilet wordt nog wel aarzelend ingezet, maar de huidige situatie zou wellicht eindelijk eens een omslag kunnen betekenen voor het belabberde marktbeeld van kuikenfilet, dat de sector al tijdenlang parten speelt.

Volgens enkele ingewijden wordt er op dit moment niet al te veel product ingevroren en de acties van enkele retailers, in combinatie met een zeker niet al te ruim aanbod van kuikenvlees is naast de redelijk goede vraag in grote lijnen verantwoordelijk voor het huidige marktbeeld.

Het niet overvloedige aanbod wordt enerzijds veroorzaakt doordat de productie in Nederland zeker niet al te ruim is, maar er zijn nog meer belangrijke oorzaken aan te wijzen. Het totale aanbod in de EU is ook niet al te ruim, doordat de productie in België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje toch wat kleiner is dan de laatste maanden van 2008.

In het Verenigd Koninkrijk lijkt zelfs een tekort aan pluimveevlees op te treden, waarvoor voor een groot deel nog steeds de Jamie Oliver escapades verantwoordelijk zijn. De productie van biologische kip is daar sterk opgelopen, echter nu blijkt dat de consumptie hiervan, vanwege de hogere prijs achterblijft.

Als gevolg van deze situatie zijn er destijds nogal wat moederdieren geruimd en dus zijn er minder broedeieren en eendagskuikens beschikbaar, met als gevolg, een tekort aan “reguliere” kip. Het lijkt erop dat men zich met dit beleid dus zelf in de voet heeft geschoten.

Het ruime aanbod van filet werd voorheen ook extra vergroot, vanwege een toename van het aanbod van filet cq kuikenborsten vanuit landen zoals bijv. Hongarije en Tsjechië. De productie in die landen is ook duidelijk verminderd, mogelijk vanwege de kou en minder goede groei omstandigheden.

Vanwege het minder ruime aanbod wordt er dus nauwelijks nog product ingevroren, maar zelfs eerder uit voorraad genomen om aan de oplopende vraag te voldoen. Als gevolg van het redelijk positieve marktbeeld is de basiscontractprijs voor levering volgende week met een halve eurocent naar boven bijgesteld tot € 0,71/kg incl. BTW. De “vrije” notering veranderde deze week niet en blijft dus op gemiddeld op € 0,84/kg voor zowel lichte als zware kuikens steken.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.