Home

Achtergrond

WTO flexibeler over landbouw ontwikkelingslanden

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) gaat op het gebied van landbouw en voeding toenemend flexibel om met ontwikkelingslanden.

De organisatie erkent dat voedsel 'niet zomaar een product is'. Dat zei vice-secretaris-generaal Harsha Singh op een conferentie in Madrid.

Binnenlandse stimulering van het gebruik van zaden, meststoggen en kleinere boeren wordt volgens Singh tot op zekere hoogte gedoogd. De wereldvoedselprijzen zijn de oorzaak. "We hebben bewijs dat voedselprijzen, zelfs nu ze in vergelijk met vorig jaar zijn gedaald, nog altijd hoog zijn in historisch perspectief".

Qua handelsbeleid benadrukt de WTO volgens Singh toenemend de gevolgen van handelsbeleid op arme boeren en consumenten. Voor de organisatie blijft echter het principe 'trade for aid' overeind staan, al wordt het minder rigide toegepast.

Singh haalde het VN-rapport 'A Global Green Deal' aan. Hierin staat dat protectionisme met name voor een verbetering van de landbouw problematisch is.

Of registreer je om te kunnen reageren.