Home

Achtergrond

Vorst grijpt in op afzet vollegrondsgroente

De strenge vorst zorgt voor sterke effecten op de afzet van vollegrondsgroente.

Naast een krapte en oplopende prijzen zorgt de strenge vorst in combinatie met sneeuw voor schade aan het gewas. De start van het winterpreiseizoen gaat in ieder geval gepaard met hoge prijzen. De prijs van de groente is in een maand tijd opgelopen van 35 cent naar €1,35.

Telers hebben nog product op voorraad, maar een belangrijk deel van het gewas op het veld dreigt schade op te lopen. "Er wordt geen prei meer van het veld gehaald. In combinatie met de sneeuw en vorst van 13 graden gaat ongeveer een derde van het product verloren", schat Gert Jan Aerts, voorzitter van LTO Groeiservice gewascommissie prei. Ook bij spruiten dreigt schade aan het veldgewas als de vorst en dooi elkaar blijven afwisselen.

Bij veiling ZON zijn de prijzen behoorlijk opgelopen. Toch is er nog geen sprake van grote schaarste. "Er is nog voldoende product voorradig, maar het wordt steeds minder. Telers hebben vooraf veel product geoogst omdat ze de vorst zagen aankomen. De prijsvorming is wel goed", zegt commercieel manager Axel Hovestadt van veiling ZON.

Voor preitelers betekent de vorst een goede start van het winterseizoen. Aerts verwacht dat het effect van de vorst in de hele maand januari zichtbaar is met hogere prijzen.

Buitenlandse media meldden verder dat de winterse omstandigheden in Duitsland en Frankrijk ook tot logistieke problemen leiden, maar hiervan merkt de Nederlandse handel weinig. "Alle vrachtwagens zijn op tijd aangekomen", zegt een Limburgse groentehandelaar.

Het einde van de vorsteffecten is nog niet zichtbaar, stelt een woordvoerder van veiling Zaltbommel. "Hoe sterker de vorst, hoe groter de effecten." De winkels lijken verrast door de krapte. Albert Heijn voert juist een spruitenactie voor 98 cent per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.