Home

Achtergrond 2 reacties

Voortijdig uitstappen korte tarwepools goed uitgepakt

De telers die voortijdig uit de korte graanpools van Agrarische Unie en Agerland zijn gestapt, hebben daar achteraf goed aangedaan omdat de tarweprijs sindsdien is gedaald.

Volgens beide bedrijven hebben vrijwel alle telers gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Agrarische Unie is een dochterbedrijf van Agerland, dat weer deel uitmaakt van Cehave Landbouwbelang. Gewoonlijk wordt in de korte pools van beide bedrijven de tarwe verkocht tot eind december. Doordat de tarweprijs in september voortdurend daalde kregen de pooldeelnemers de mogelijkheid voortijdig uit te stappen.

Vrijwel alle telers hebben daar gebruik van gemaakt, zegt Agerland-directeur Vincent Roelofs. "Wij zagen in september aankomen dat de tarwemarkt onder druk zou blijven staan."

De pooldeelnemers die zijn uitgestapt hebben de voorschotprijs van 150 euro per ton tarwe gekregen. Roelofs: "Slechts een paar telers zijn in de pool gebleven. Deze telers krijgen de poolprijs uitbetaald. Als de poolprijs lager uitvalt dan het voorschot moeten zij het verschil terug betalen."

Telers die de tarwe tijdens de oogst hebben verkocht hebben meer ontvangen. Roelofs: "Bij directe aflevering tegen dagprijs lag de hoogste prijs op 185 euro en de laagste rond de 160 euro."

Ook bij Agrarische Unie zijn vrijwel alle telers voortijdig uit de korte pool gestapt, zegt Paul Hooijman, teamleider commerciële binnendienst. "Er zitten nog hooguit twintig telers in de korte pool. Degenen die zijn uitgestapt hebben de voorschotprijs van 140 euro per ton betaald gekregen."

Hooijman weet nog niet hoe de uiteindelijke tarweprijs in de korte pool is uitgevallen. "De pool liep tot eind december. De poolprijs komt binnenkort."

Bij coöperatie CZAV loopt de tarwepool tot begin juni, zegt verkoopleider Rien Fieman. "We verwachten dat de telers in deze pool minimaal de voorschotprijs uitbetaald krijgen. Die ligt op 155 euro per ton tarwe."

Ook Agrifirm verwacht dat de voorschotprijs wordt gerealiseerd in de basispool, waarbij de tarwe tot eind mei verkocht.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Zandboer

    Volgens mij is het niet eerder bekend of het verstandig is dan aan het eind van het seizoen, er kan nog veel gebeuren

  • no-profile-image

    een ontevreden klant

    De akkerbouwers een prijs betalen van 150 euro/ton is niet overeenkomstig de markt. Deze is nu veel lager. Raden wie dat nu weer moeten betalen???

Of registreer je om te kunnen reageren.