Home

Achtergrond 188 x bekeken

Vion schrapt 820 banen in Groot-Brittannië

Vion UK gaat in totaal 820 banen schrappen bij drie Britse vestigingen.

Het zwaarst getroffen is een fabriek voor varkensvlees en vleeswaren in Haverhill in Suffolk, waar 470 banen verdwijnen. Daarnaast gaan er 200 weg in Malton in Noord-Yorkshire en nog eens 150 in het Schotse Cambuslang.

De ingrepen volgen op de analyse van de verschillende activiteiten die Vion al aankondigde bij de overname van Grampian Foods Groep waartoe de drie betrokken fabrieken behoren.

Vion heeft nu besloten de slachterij, slagerij en enkele onderdelen van de detailhandelsactiviteiten uit Haverhill over te hevelen naar Malton. Haverhill houdt alleen de vleeswaren en krijgt er de activiteiten op dat gebied van Malton er bij. Malton blijft bovendien de productiefaciliteit voor bacon. "Zo scheppen we Centres of Excellent en realiseren we aanzienlijke efficiëntievoordelen", stelt een woordvoerder van Vion UK.

Volgens de woordvoerder heeft de economische crisis geen directe invloed gehad op de nu genomen besluiten. "We kondigden al bij de overname van Grampian aan dat we alle activiteiten onder de loep zouden nemen."

Er bestaat volgens de woordvoerder een overcapaciteit op de Britse varkensmarkt. "Daarom moeten we ingrijpen, hoe zeer we dat ook betreuren voor het personeel. Natuurlijk maakt de economische situatie het er ook voor ons niet makkelijker op, Wij houden alle activiteiten voortdurend tegen het licht", aldus de zegsman.

Hij kan overigens niet zeggen of de herstructurering ook bij andere activiteiten van het voormalige Grampian, met name in de pluimveesector, al is voltooid of dat verdere ingrepen te verwachten zijn.

Het banenverlies bij de Schotse vestiging is weliswaar tegelijkertijd aangekondigd maar heeft rechtstreeks te maken met het verlies van een grote order van warenhuis Marks & Spencer. "We gaan uiteraard proberen het verloren volume terug te halen. Maar dat is moeilijk onder de huidige marktomstandigheden."

Of registreer je om te kunnen reageren.