Home

Achtergrond 275 x bekeken 2 reacties

Violette gen-anjer komt vrijwel zeker

De gevraagde toelating van unieke violette gen-anjers stuitte vandaag bij EU-beraad op grote verdeeldheid onder de ministers van Landbouw van de 27 EU-landen.

Maar afspraak is dat de Europese Commissie de knoop mag doorhakken: die stemde tot dusver vrijwel steeds in met de komst van gen-gewassen.

De aanvraag voor de genetisch aangepaste anjer komt van het Australisch-Nederlandse bedrijf Florigene. De paars-blauwe anjer is ontwikkeld door de anjergenen te mengen met DNA van petunia's.

De nieuwe anjer zorgde vorige week voor debat in de Tweede Kamer. GroenLinks, SP, SGP en de Partij voor de Dieren vroegen minister Gerda Verburg (Landbouw) om tegen te stemmen. De oproep kreeg geen steun van de Kamermeerderheid. Verburg stemde maandag voor de komst.

Het EU-agentschap EFSA oordeelde in 2006 dat de gen-anjer geen noemenswaardige gevaren oplevert voor andere plantensoorten of de volksgezondheid.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ria Mentink

  Als een schaap over de dam is komt de rest vanzelf. We worden stapje voor stapje verder geleid in het accepteren van gen- gewassen.
  Dit keer is het een genetisch aangepaste anjer, de volgende keer is het weer iets anders.
  Die anjer is natuurlijk heel belangrijk voor ons:
  ze kan de recessie bestrijden, oorlogen tegengaan, de kloof tusen arm en rijk dichten, de honger de wereld uit helpen,gestrande huwelijken redden, etc.
  Kortom we zaten op deze gen- anjer te wachten zoals Amerika en de rest van de wereld op Obama.
  Ze brengt hoop , verlossing en geluk.
  We hebben ook veel te weinig keus als als het om bloemen gaat.
  Waar gaat het ook weer om? Zou het iets met geld verdienen te maken kunnen hebben?
  Minister Verburg zegt blijkbaar overal ja op waar mensen, die wel een beetje nadenken en verder kijken dan hun neus lang is, een tegenstem voor vragen.

  Wie heeft onze volksvertegenwoordigers gekozen? Waren ze een beetje dom om het met de woorden van Maxima te zeggen?

 • no-profile-image

  Patrick

  Minister Verburg gaat al langere tijd de mist in met haar strategie. Voor langere tijd is al te zien dat ze het zelfde spel speelt en oh zo schijnheilig doet en zelfs een beetje soms de underdog speelt. Echter er was enorm grote onenigheid tussen alle europese ministers over dit onderwerp. Dus Verburg had zonder enige vorm van uitzonderlijk gedrag tegen kunnen stemmen. Maar in Nederland is vaak de toon, van ik kan echt niet alleen tegen stemmen, of van nou nee hoor wat de kamer ook vind ik kan echt niet tegen stemmen op Europees niveau. Maar algemeen is haar strategie van alles wat zijzelf belangrijk vind, natuurlijk inclusief haar nep christelijke geldschieters en lobbiesten, wordt voorvarend regels voor gemaakt om belangen te waarborgen en te beschermen. Voor alles wat niet in haar straatje past wordt als statement gebruikt dat lost de vrije markt wel op, dat kunnen mensen zelf wel beslissen, en nee daar bemoeien we als landelijke politiek niet mee.
  Dus puur selectief gedrag en niet aan algemeen verantwoordelijk gevoel is aanwezig.
  Wel denk ik dat ze de capacitiet heeft om dat te veranderen want deze huidige strategie wordt een beetje doorzichtig en laaat als maar vaker zien haar onmacht van leiding geven aan haar eigen LNV of van haar eigen achterban van (C)DA ers.

Of registreer je om te kunnen reageren.