Home

Achtergrond

Verklaring tegen honger in Berlijn

Landbouwministers uit de hele wereld hebben zaterdag opgeroepen tot actie tegen de honger in de wereld. Dat deden ze met een gezamenlijke verklaring op de Eerste Landbouw-ministerstop, die zaterdag op de Grüne Woche in Berlijn werd gehouden.

Minister Gerda Verburg noemde de bijeenkomst van ministers uit 26 landen een belangrijk initiatief en de resolutie “een stevige hoeksteen” in de strijd tegen de voedselcrisis.

De ministers - daaronder die uit China, Indonesie, Burkina Faso en Rusland – willen de landbouwproductie in ontwikkelingslanden versterken, de investeringen daar verhogen, de economische structuur op het platteland verbeteren en meer geld voor agrarische research vrijmaken.

"Voedsel is een mensenrecht,“ zo zei gastvrouw Ilse Aigner, de Duitse landbouwminister, aan het slot van de conferentie, waar volgens haar telling de halve wereldbevolking vertegenwoordigd was.

De Nederlandse landbouwminister voelt zich door de Verklaring van Berlijn gesterkt. “Het is een hoeksteen voor de VN-commissie voor duurzame ontwikkeling.” Gerda Verburg is de voorzitter van die commissie, die in mei in New York over dezelfde problematiek vergadert. “De ministersresolutie is niet zo maar een mooie verklaring,” zei Verburg, “maar een concrete voorzet, die we in New York gaan inkoppen!”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.