Home

Achtergrond 294 x bekeken

Verhagen sluit nieuwe missie Afghanistan niet uit

Het staat volgens minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken niet vast dat Nederland na 2010 geen nieuwe militaire missie meer zal uitvoeren in Afghanistan.

In een vandaag gepubliceerd vraaggesprek met De Telegraaf zegt Verhagen dat het kabinet daar nog geen besluit over heeft genomen.

Nederlandse militairen zijn sinds 2006 actief in de Afghaanse provincie Uruzgan, in het kader van Taskforce Uruzgan. Die missie loopt in 2010 af. "Dat is het besluit wat wij genomen hebben, niets meer en niets minder. Ik ga niet bij voorbaat zeggen dat dit het is'', aldus Verhagen in de zondagseditie van het ochtendblad.

De woordvoerder van minister Eimert van Middelkoop van Defensie zei desgevraagd in een reactie dat er geen licht zit tussen de uitspraken van Verhagen en het standpunt van Van Middelkoop. "Hij heeft altijd gezegd dat Nederland als leidende natie in 2010 weggaat uit Uruzgan. Dat is precies wat Verhagen zegt'', aldus de woordvoerder.

Premier Peter Jan Balkenende zei vorige maand in een aflevering van het tv-programma Pauw & Witteman, dat er voor het kabinet "een nieuw weegmoment'' onstaat als de aanstaande Amerikaanse president Barack Obama Nederland vraagt om militair actief te blijven in Afghanistan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.