Home

Achtergrond

'Vergunning vergisters geen rijkstaak'

Gemeenteraden moeten zelf het bestemmingsplan zo nodig aanpassen, als dat geen plaats biedt aan vergistingsinstallaties in het buitengebied. Wetswijziging is niet aan de orde.

Dat antwoordt minister Jacqueline Cramer (Vrom) op vragen van de VVD-Kamerleden Janneke Snijder-Hazelhoff en Helma Neppérus. Zij reageerden op een uitspraak van de rechtbank in Assen, in maart vorig jaar.De rechter oordeelde toen dat terecht geen vergunning was verleend voor een biomassa-vergister, omdat immers geen sprake was van een agrarische activiteit, zoals het bestemmingsplan voorschreef. Volgens de rechter valt hieronder alleen het voortbrengen van producten door het telen van gewassen en houden van dieren.

De Assense rechter verwees daarbij naar een uitspraak van de Raad van State. Die had in 2007 in hoger beroep geoordeeld dat terecht een vergunning was geweigerd voor een vergistingsinstallatie op Texel. Ook toen was het argument dat geen sprake was van een agrarische activiteit.Gemeenteraden kunnen dergelijke problemen verhelpen door de bestemming van de grond te wijzigen of door de definitie van een agrarisch bedrijf op te rekken, aldus de minister in haar antwoord op de vragen van de VVD.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.