Home

Achtergrond

Verdonk vraagt fractieleiders om extra geld

Tweede Kamerlid Rita Verdonk gaat binnenkort bij de leiders van de andere partijen langs om extra geld voor haar fractie los te peuteren.

Verdonk vindt dat ze te weinig krijgt uit het budget van de Tweede Kamer, zei ze maandag. Als eenpersoonsfractie ontvangt Verdonk 138.000 euro per jaar. Het Kamerlid stelt dat een fractie met twee zetels, zoals de Partij voor de Dieren, 414.000 euro krijgt. Als je dat bedrag deelt door twee, kom je uit op 207.000 euro. Dat is 69.000 euro meer dan Verdonk krijgt en dat vindt ze niet eerlijk.

Het aan Verdonk toegekende bedrag is geheel volgens de regels van de Tweede Kamer, zei een woordvoerder. Omdat het Kamerlid zich van de VVD heeft afgesplitst, heeft ze recht op 1/22e deel van het VVD-fractiebudget zoals dat voor een hele kabinetsperiode is vastgelegd. Dat moet voorkomen dat het hele Kamerbudget wordt overschreden zodra leden zich afsplitsen.

Als Verdonk met een eigen partij in de Kamer was gekozen, zou de verdeling anders zijn. De leidster van Trots op Nederland is het er niet mee eens dat het Kamerbudget en de verdeelsleutel voor vier jaar zijn vastgelegd. Maar als ze het reglement van orde wil wijzigen, heeft ze de steun van de Kamer nodig.

Verdonk denkt dat zo'n wijziging lang duurt en hoopt dat een rondgang langs de andere partijen meer zoden aan de dijk zet. Met extra geld wil ze een fractie-assistent aanstellen. "Nu heb ik alleen een secretaresse in dienst en de rest is vrijwilliger'', zei ze.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.