Home

Achtergrond

Verburg weet opnieuw Kamer tegenover zich over transgene toelatingen

Een Kamermeerderheid heeft vanmiddag bezwaren kenbaar gemaakt tegen het voornemen van landbouwminister Gerda Verburg (LNV) om in te stemmen met een Europese toelating voor transgeen raapzaad en een transgene anjer.

GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik kondigde aan een motie in te dienen, om de minister op te dragen tegen de toelating te stemmen. De motie kan hoogstwaarschijnlijk rekenen op een meerderheid. Even waarschijnlijk is dat Verburg de motie naast zich neer zal leggen.

De EU-landbouwraad besluit volgende week over de toelating van raapzaad T45 en over een transgeen bijgekleurde anjer. Veel fracties vinden dat laatste een niet-noodzakelijke, luxe toepassing van genetische verandering. Volgens Vendrik is T45 immuun voor bestrijdingsmiddelen en enkel bedoeld om zoveel mogelijk middelen op het raapzaad te kunnen gebruiken.

Ook het opereren van de EU-voedselautoriteit Efsa speelt op de achtergrond nog een rol. Zo zou de Efsa, die beide toepassingen veilig heeft bevonden, te weinig rekenen houden met effecten op lange termijn.

In november vorig jaar legde Verburg een motie naast zich neer om tegen de toelating van een transgene sojasoort te stemmen. De minister zegde toen wel toe de zorgen van de Kamer op de Raad over te brengen.

Voor Verburg is doorslaggevend dat Nederland consistent is in zijn opstelling in Europa ten aanzien van genetisch veranderde gewassen. Ze vindt het debat hierover veel te ideologisch.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.