Home

Achtergrond 3 reacties

Verburg stemt in met toelating transgeen raapzaad

Minister Gerda Verburg (LNV) is van plan in te stemmen met de toelating van een transgene raapzaadvariant, voor toepassing in voedsel en veevoer.

Ook de toelating van een genetisch veranderde anjer kan op haar goedkeuring rekenen. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. De EU-landbouwministers stemmen volgende week over de toelatingsaanvragen van raapzaad T45 (ACS-BN008-2) en anjer Dianthus caryophyllus L., line 123.8.12). De Europese voedselautoriteit Efsa heeft beide gewassen veilig bevonden voor mens en milieu.

November vorig jaar botste Verburg met een (kleine) meerderheid in de Kamer over de toelating van een transgene sojasoort. De Kamer riep de minister toen op om voorlopig niet in te stemmen met de toelating, mede omdat er twijfel was gerezen over het oordelend vermogen van de Efsa.

Volgens de ministers Verburg en Jacqueline Cramer (Vrom) was er geen grond voor twijfel aan de wetenschappelijke kwaliteit van de oordelen van de Efsa. Verburg zag daarom geen enkele reden om af te wijken van de lijn van het kabinet om in te stemmen met aanvragen, als de Efsa een positief oordeel heeft geveld. Wel heeft de Efsa te kampen met een capaciteitsprobleem: er zijn te weinig mensen om het grote aantal aanvragen tijdig te beoordelen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Miep bos, woordvoerster van De Gentechvrije Burge

  In 2007 schreven wij al een bezwaarschrift tegen de markttoelating dit koolzaad en tegen de anjer en er kwamen ook twee hoorzittingen. Tot onze grote schrik waren de bekende NGO' s zoals Biologica en Greenpeace en de Consumentenbond niet aanwezig, zij hadden ook geen bezwaar aangetekend. Alleen de kleinere ongesubsidieerde groepen waren present.

 • no-profile-image

  Boer

  Het is heel jammer dat werkelijk bijna iedereen er in stinkt. De multinationals die het product maken zijn ook gelijk de enigen die er op de lange termijn beter van worden. Stukje bij beetje werken ze naar een patent op voedsel toe. Wat er komen gaat in Europa is iets dat we hier al jaren hebben. Dat is een gratis verklikker lijn zodat je je buurman aan kunt geven bij de Monsanto politie als je de verdenking hebt dat hij het monsanto systeem illegaal gebruikt . Dus als je een baan dood koolzaad in je veld hebt staan weet je dat de monsanto politie is wezen checken met hun roundup sproeivliegtuig.

 • no-profile-image

  Patrick

  Nou dit staat genoteerd 12 Januari 2008, Verburg wil instemmen met transgeen zaad.
  Als niemand ziet incl Verburg dat dit een ijzersterk werk is van lobbiesten, en power play industrie, die precies weten hoe een besluit genomen wordt. Eerst zorg je dat je de Efsa onderdruk zet, afhankelijk maakt en corrupt maakt en je wetenschappelijke onderzoeken zijn positief gewaarborgd met je gewenste uitslag.
  12 Januari dus de dag dat de sector zich zelf vernietigd en de boer een speelbal wordt, wat het eigenlijk nu al is in de lanbouwsector chaos. Een boer kan ik niet veel kwalijk nemen, maar de belangen boeren organisaties, koepel organisaties als PVV, LTO, LNV en politiek den haag die wel, en dat zijn ze ook. Wat heeft het opgeleverd van de lobbyisten, een gratis weekend centerparcs om je ziel te verkopen?
  Vooruitzien is het een ramp en, is dus nu de deur is open en het is het einde van de sector, er valt namelijk op lange termijn niets meer op te bouwen als je je eigen kinderen en toekomstige generaties ziek en afhankelijk maakt.
  You cannot touch original seeds of creation, dat is zo verschrikkelijk dom.
  Maar ja de politiek en hogere lagen in de sector wil het zelf, hiermee ga ik voorlopig ook voor lange tijd geen enkele bijdrage op een forum meer geven, want dit is echt tijd voor bezining.
  Een minister die zijn eigen sector om zeep helpt, en de sector stemt er mee in, er was een gezamelijk belang in voedsel, op zich lig ik niet wakker als een willikeurige sector zich zelf om zeep helpt, maar met dit besluit en weg helpt het ook komende generaties om zeep.
  Dus ga niet tegen een stroom in roeien als laffe bestuurders het roer hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.