Home

Achtergrond 234 x bekeken 3 reacties

Verburg niet blij met terugkeer exportsubsidie

Minister Gerda Verburg (Landbouw) is niet enthousiast over Brusselse plannen om de Europese export van melkpoeder en kaas weer te gaan subsidiëren.

Het plan om zo de zuivelsector te steunen gaat volgens Verburg tegen de trend in. "Voor ons toekomstbeleid hebben we in de EU juist afgesproken om exportsubsidies af te schaffen'', zei Verburg na het EU-beraad. "Onze Nederlandse melkveehouders vragen hier ook niet om: die zijn juist optimistisch over de melkprijs.''

Ondanks het tegenstribbelen van Verburg toonden andere collega's vrij veel steun voor het plan. De minister vermoedt dat de Europese exportsubsidie daarom toch terugkomt. Daarentegen hadden de ministers weinig steun voor een Frans idee om de varkenssector te helpen door vlees op te kopen. Bijna alle ministers reageerden terughoudend. "De prijs van varkensvlees stijgt juist'', zei Verburg.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Export subsidies lossen niets op. Het is algemeen bekend dat de wereldmarkt onder grote druk staat ; het aanbod is groter dan de vraag. In NZ en Australie zijn inmiddels grote voorraden opgebouwd en in de VS wordt er volop mager melkpoeder in de interventie geleverd (inmiddels al meer dan 60.000 ton mmp) .. allemaal vanwege achterblijvende vraag op de wereldmarkt. Het enige wat men bereikt met het wederom invoeren van export subsidies is het verhogen van de druk op de wereldmarkt ; prijzen gaan verder naar beneden omdat Oceanie de prijzen verder zal verlagen om van hun voorraden af te komen. De VS grijpen weer naar hun subsidie-programma (DEIP). Wij verknallen de prijzen voor onszelf. Brussel doet er beter aan de interventie-hoeveelheden te verhogen en/of de directe steun aan de boeren te verhogen. Stelletje naieve onbenullen.

 • no-profile-image

  Benny Wijs

  "Onze Nederlandse melkveehouders vragen hier ook niet om: die zijn juist optimistisch over de melkprijs.''

  Raar, ik spreek veel melkveehouders, maar momenteel ken ik er geen die optimistisch is over de melkprijs.
  Ik vraag me dan ook af wie onze minister voorlicht.

 • no-profile-image

  down under

  Ik weet niet in welke wereld Gerda leeft maar ik beur sinds half oktober 2008 34 cent de kilo minder dit terwijl er toen nog geroepen werd dat de prijs eind 2008 naar de 2 euro zou gaan! Nu wil ook weer niet dat de Fransen hun zin krijgen zodat onze "tegenstanders" een knuppel (de boeren worden gesubsidieëerd) krijgen om ons om de oren te kunnen slaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.