Home

Achtergrond 523 x bekeken 8 reacties

Verburg: marges oneerlijk verdeeld

De marges in de voedingstuinbouw zijn oneerlijk verdeeld. Dat concludeert het LEI in een rapport over de prijsopbouw binnen de keten.

Minister Gerda Verburg meldde gisteren over de onderzoeksresultaten en gaf aan dat groente- en fruittelers te lage prijzen voor hun product krijgen.

Volgens de landbouwminister blijkt uit het rapport dat de marges vooral terecht komen bij supermarkten en handel en veel minder bij de telers. ”In de keten geldt het recht van de sterkste. Ondernemers worden tegen elkaar uitgespeeld.” Volgens Verburg heeft dat een negatief effect op de hele keten. ”Daarom moeten alle partijen in de keten met elkaar om tafel om de marges zorgvuldiger te verdelen en de afzetkracht te versterken”, lichtte ze toe op een de nieuwjaarsbijeenkomst van het Productschap Tuinbouw in Lisse.
Verburg deed de suggestie om na te gaan hoe gemeenschappelijke marktordeningsgelden (GMO) kunnen worden aangewend voor een betere verdeling.

Cijfers over de margeverdeling gaf Verburg (nog) niet. Die komen volgende week, als het betreffende LEI-rapport verschijnt. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Verburg.

LTO Noord Glaskracht vindt nuancering op z’n plaats. ”Het is niet zo dat wanneer telers hun afzet beter organiseren, ze direct hogere marges binnenhalen. Er spelen meerder factoren een rol”, reageerde Dick Hylkema, directeur bij LTO Noord Glaskracht. ”Hoe onderscheidend ben je als teler bijvoorbeeld?”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vd zanden

  Nou niet alleen de marges zijn verkeerd verdeeld ook de premie"s en toeslagen komen altijd op dezelfde boeren terecht

 • no-profile-image

  Bram Leegwater

  In de nieuwjaarsbijeenkomst van het productschap Tuinbouw stelt minister Verburg dat telers van groenten en fruit te lage prijzen vangen voor hun producten. Ze zijn onvoldoende opgewassen tegen de macht van groothandel en supermarkten. Met deze opmerking ben ik het volkomen eens. Alleen met verwijzing naar een volgend rapport door de minister zijn de tuinders niet geholpen en blijft de situatie zoals hij is. De oplossing van dit probleem ligt in het verleden. In 1887 werd er voor het eerst geveild in Broek op Langedijk als uitvloeisel van een tijd waarin de tuinder praktisch rechteloos was en moest afwachten wat hij voor zijn producten betaald kreeg. Het succes van alle veilingen in die beginperiode was niet alleen de openbare verkoop over de veilingklok maar vooral de onverbiddelijke eis dat de aangesloten leden zonder uitzondering hun product over de veiling moesten verkopen. Zodra dit systeem werd losgelaten zette het verval in van eerlijke prijsvorming. In de huidige tijd wordt vooral door de grote inkoopcombinaties de veilingperiode afgedaan als ouderwets en niet meer hanteerbaar. De lijfspreuk van de kopers is dan ook "verdeel en heers". De minister en de tuinders zou ik de volgende spreuk willen meegeven: Het eerlijkste en enige wapen tussen veiling en koper was de klok

 • no-profile-image

  Maren

  Op een gegeven moment bereik je een punt waarop het niet mer goedkoper kan geproduceerd worden. Ik geloof niet dat de laag blijvende producentenprijs wordt veroorzaakt door uitbreidende grote jongens. Dat heeft met het totale volume op de markt te maken, maar de laatste jaren evenzeer met de hoeveelheid aanbieders van hetzelfde, niet onderscheidbare product. Ik was laatst in venetie, daar vind je in en straatje van 50 m liefst 5 stalletjes die dezelfde carnavalsmaskers verkopen. Als je geld wilt besparen maak je snel een rondje langs alle 5 en voor je het weet heb je hem voor de helft van de prijs.

 • no-profile-image

  dirk

  Mooie conclusie van Verburg,er zal door een constatering echter nooit iets veranderen op korte termijn.
  Het enige dat al 10-tallen jaren aan het veranderen is is het aantal mensen dat nog een agrarisch bedrijf wil en of heeft ,steeds sneller afneemt.Wie wil er nog voor een appel en een ei 7 dagen ,24 uur per dag,jaar in jaar uit zich uitsloven en zien dat men gemiddeld nog minder verdient dan een werknemer.Laat staan de enorme risico's die men moet nemen kwa financiering ,om over de gevaren van dier en planteziekten nog maar niet te spreken.Een normaal sociaal leven heeft bijna geen enkele ondernemer.
  Dit ook doordat zogenaamde actiegroeperingen tegen alles aanschoppen wat met boeren en tuinders te maken hebben.Er is een complete hetze,ook door de overheid.
  Het gevolg is dat er binnen afzienbare tijd(lees binnen 10 jaar)naar mijn inzien nog een 100 tal tuinders,nog geen 1000 melkveehouders,geen 500 varkensboeren,geen 250 pluimveehouders,geen 1000 akkerbouwers meer over zijn.Deze zullen enorm gaan opschakelen wat al volop bezig is.Je schrikt over een paar jaar niet meer van tuinders van 250 hectare en pluimveehouders van meer dan 1000000 dieren, varkenshouders met gesloten bedrijven van meer als 20000 zeugen.Toch gaat dit tot in het bijna oneindige door totdat de hele voedselsector in een paar handen komt.Wat de gevolgen hiervan zijn wil niemand weten.Denk hier maar eens over na Nederlandse beleidsmakers.Misschien is het nog niet te laat.

 • no-profile-image

  Robert Drente

  Dirk, ik denk dat je gelijk hebt. In de glastuinbouw is dit al volop aan de gang. De grote bedrijven breiden maar verder uit met als gevolg laag blijvende producentenprijzen. De echte familiebedrijven zijn zwaar de klos. Het is een keiharde strijd waarbij het recht van de sterkste geldt. collegialiteit (waardoor de tuinbouw groot is geworden) is er niet meer. Als jou scenario uitkomt Dirk, ontstaat er vanzelf een monopolie op de voedselmarkt met alle gevolgen van dien. Macht (s misbruik) is het gevolg.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Patrick, of je het nou zo mag neerzetten dat juist bij vrije marktwerking per definitie de producent per de zwakste schakel is betwijfel ik. Ook bij een gereguleerde markt zal bij het huidige machtsverdeling weinig tot niets veranderen. Hiervoor zal allereerst het krachtenveld tussen producent en retail moeten veranderen. Ik ben het met je eens dat de overheid, politiek en ook onze "belangenbehartigers" zelf de hoofdschuldigen zijn dat de marktmacht van de landbouw inmiddels opzettelijk zodanig is afgezwakt, dat ze een bijna weerloos slachtoffer zijn geworden. Maar dit is niet zo vreemd hoor.
  Pogingen tot krachtenbundeling van producenten wordt met argusogen bekeken, en desnoods door de Nma of Neelie Kroes de kop ingedrukt. Ook de media speelt vaak, niet in de laatste plaats uit eigenbelang, een dubieuze rol in haar berichtgeving. Bij de tussenhandel en supermarkten worden de ogen dicht geknepen en is men stoïcijns doof. Dit heeft weinig van doen met marktmacht, maar met inconsistent beleid ten voordele van de retail. Ook het uithollen van een sector door onzinnige en complexe regelgeving heeft weinig van doen met vrije markt, maar wel met gerichte economische sturing en inperken van de bewegingsvrijheid. Dit vaak gesteund door de rechtelijke macht bij het beslechten van geschillen. Al met al een bolwerk van macht waar het individu weinig tegen kan beginnen. En zoals vaker opgemerkt, is dit nou net waar handig gebruikt van wordt gemaakt. Zorgen dat tweespalt in het individualisme voedt.
  Ik ben het met de kern van je verhaal eens, in die zin dat voor een duurzame landbouw een betere verdeling van de marge noodzakelijk is.
  Dat onze Minister dit inmiddels opmerkt is mooi, maar de milieuorganisatie's zouden haar hierin moeten ondersteunen.
  Het fundament van duurzame landbouw begint bij een financieel gezonde landbouw.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Zolang Neelie Kroes aanblijft is Gerda niet meer dan een kip zonder kop. Laat ze eens merken dat ze minister van lnv is, met haar grote waffel. Neelie uitschakelen. Fusie van de producenten doordrukken.

 • no-profile-image

  Patrick

  Belangrijk punt voor elke sector, groep of organisatie.
  De vrije marktwerking langdurig gestimuleerd door kleine groep mensen, politiek en betsuurders was niet anders als het recht van de sterkste telt.
  Ik ben erg blij met deze constatering en is een erg belanfrijke stap en gegeven voor de sector om weer gezond te worden, familie bedrijven in stand te houden en toekmost te bieden en duurzaamheid te verkrijgen, duurzaamhedie is ook niets anders dan rekening houden met alle schakles in de keten en iedereen een goede marge gunnen en ventueel op een manier produceren die draagvlak heeft.
  De sector zal nog vele stappen moeten nemen tot het echt doordringt in alle lagen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.