Home

Achtergrond 12 reacties

Verburg helpt verwarde veehouders

Het ministerie van Landbouw gaat veehouders helpen die als gevolg van psychische of sociale problemen hun dieren verwaarlozen.

De komende jaren wil minister Gerda Verburg van Landbouw zo'n twintig bedrijven gaan helpen. Landelijk zijn er enkele tientallen bedrijven waar de dieren verwaarloosd worden als gevolg van psychosociale klachten bij de eigenaar. Die is vaak niet in staat om uit zijn eigen situatie te komen. Controles, boetes en zelfs ontruimingen veranderen meestal niets aan de situatie.

Verburg kiest daarom voor een intensieve begeleiding van de veehouder die moet leiden tot een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid voor de veehouder en tot betere omstandigheden voor de dieren op zijn bedrijf.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Riky Schut-Hakvoort

  Erkenning door Ministerie van psycho-sociale problemen!
  Hulp aan twintig bedrijven waar psycho-sociale problemen zijn, en waar dierverwaarlozing mogelijk het gevolg is.
  Dit is een kleine doorbraak van het ministerie op dit terrein.Want er is natuurlijk meer aan de hand in boeren-en tuindersland. Oorzaken dat boeren en tuinders het fysiek en psychisch niet meer redden heeft mede met overheidsbeleid te maken. Een boer moet als zelfstandge veel investeren en wil graag boer blijven, je kunt tussentijds niet zomaar iets anders beginnen. Een langdurig te laag inkomen en interen leidt de laatste jaren al te vaak tot stoppen met het bedrijf. De komende tien jaar moeten volgens de minister nog eens 16.000 bedrijven stoppen van de 65.000.
  Het overheidsbeleid is hier mede debet aan. Een beleid dat niet omziet naar een 'duurzame landbouw in balans' geeft bij boeren en tuindersgezinnen grote onzekerheid. In het boek van Veertien levensverhalen van boeren en tuinders: (1997, Hetty Doeze Jager)) staan vijf belangrijke aanbevelingen. De minister zou het boek ter harte kunnen nemen. Het betreft verbetering van sociale zekerheid, fiscale maatregelen, schuldhulpverlening, opbouw en reservering van pensioenvoorziening, en herstel Wet Arbeids Ongeschiktheid Zelfstandigen. Deze aanbevelingen zijn belangrijk vanwege dat het stoppen of afbouwen van een bedrijf ( ook bij dierverwaarlozing) nu eenmaal niet erg aantrekkelijk wordt gemaakt door de overheid. Een boer blijft daarom zolang mogelijk doorgaan.
  Psychisch-sociale problemen zijn er natuurlijk ook bij mensen die het bedrijf willen voortzetten. Ze worden elke dag geconfronteerd met dat ze moeten groeien,investeren, innoveren, nog effeciënter werken etc. Dit legt een enorme druk in de agrarische gezinnen.
  Erkenning en hulpverlening blijft noodzaak! En het huidige landbouwbeleid loopt op deze manier vast, en vraagt dus om een evenwichtige politieke keuze.
  Riky Schut-Hakvoort
  ex-boerin
  Horsterdijk 83 5973 PM Lottum.

 • no-profile-image

  heb ze allemaal

  Volgens mij hadden LTO en de AID het hier vorig zomer ook al over. Is dit een vervolg of heeft minister Verburg het wiel opnieuw uitgevonden?

 • no-profile-image

  joost

  Aan slachtofferhulp wordt niet gedacht, die dieren zijn maar bijzaak terwijl die toch de dupe zijn.
  Maar er zit dus wel een steekje los bij mensen die dieren verwaarlozen en dat zijn dus alle mensen die dieren misbruiken of fokken voor vlees en melk.

 • no-profile-image

  JAN

  Ik denk dat de gezonde ree toch een beetje verward is en per ongeluk op de verkeerde site is beland.
  Mijn advies :Laat je nakijken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Fantastisch, maar is het ministerie niet zelf gedeeltelijk de oorzaak ervan dat er zoveel boeren de weg kwijt zijn met al die regels?

 • no-profile-image

  gezonde

  zijn er dan ook veehouders die NIET verward zijn??? Kan me niet voorstellen.

 • no-profile-image

  Karel

  Daar doet Verburg andere bevolkingsgroepen behoorlijk mee tekort.
  Alleen maar voor boeren?
  Zou Kroes dat toestaan?
  Let maar op: Kroes zal het alleen maar toestaan als Verburg ook zorgt voor bijstand aan verwarde ......... Wat zullen we invullen. Om niet stigmatiserend te zijn, vult u zelf de puntjes maar in.

 • no-profile-image

  Boerin

  Kan Mevr. Verburg deze verwarde burger (Joost uit Peize) ook helpen?

 • no-profile-image

  gezonde

  Van teveel subsidie krijgen, kun je ook aardig verward raken. Maar...........hoe is het met de nog niet verwarden>>>>

 • no-profile-image

  maagspoeling

  Zijn die kampbeulen nu slachtoffer? De cel in met die lui, ff snel op de korte termijn winst willen maken en janken als je niet wint is niet echt volwassen, spuit wat antibiotica in die boeren, dat helpt toch voor alles?

 • no-profile-image

  een doorzetter

  Ik denk dat zulke "verwarde" boeren al door een heel diep dal zijn gegaan en heel hun levenswerk, waar ze met alle passie voor hebben gevochten, verloren hebben zien gaan. Steun is dan volgens mij op de juiste plaats, in ieder geval beter dan om al die semi-arbeidsongeschikten te helpen. Ik denk dat de overheid iets te laat is met ingrijpen. Voor iedereen met 150% inzet moet toch met een boterham te verdienen zijn of niet? We zijn beter af met eerlijke prijzen en zonder subsidie. Nederland stelt hoge eisen, niet onterecht maar ze koopt alles wel bij de buurman. En wij, we vechten door!! De overheid moet echter wel inzien dat wanneer dit beleid doorgezet wordt, er nog heel veel verwarde boeren geholpen moeten worden. Ik wens iedereen het beste en blijf vechten.

 • no-profile-image

  gaatze

  Wat is dat nou weer voor een domme reactie, gezonde ree? Als je je fatsoen niet kunt houden dan kun je beter niet reageren dan doelloos mensen die hard werken met liefde voor hun vee te beledigen. Je zou je diep moeten schamen. Dat er ook veehouders zijn die in de knoop komen te zitten is verboden lijkt het wel!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.