Home

Achtergrond 9 reacties

Verburg: geen geheim mestakkoord

Minister Gerda Verburg (LNV) ontkent in een brief aan de Tweede kamer dat er sprake is van een geheim mestakkoord met LTO Nederland.

Bonden van melkveehouders, pluimveehouders en varkenshouders zeggen in het bezit te zijn gekomen van e-mails waaruit zou blijken dat LTO-Nederland en het ministerie hierover een akkoord hebben bereikt. Bovendien zouden ze hebben afgesproken hier geen ruchtbaarheid aan te geven.

Volgens Verburg gaat het om overleg over de Nederlandse inzet bij gesprekken in Brussel over de zogeheten nitraatrichtlijn. Daarover is ook gesproken met de bonden die nu klagen, maar minder vaak dan met LTO-Nederland, omdat het onderwerp "sectoroverstijgend'' is.

Bovendien is vertrouwelijkheid volgens Verburg van belang in verband met onderhandelingen met de Europese Commissie.

Lees ook: Mogelijk geheim mestakkoord LTO en ministerie LNV en Vanmiddag nog brief van Verburg over "geheim mestakkoord"

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Wat ik mij afvraag is waarom er wel intesief met lto moet worden overlegt De minister vergeet te zeggen en dat geld ook voor lto dat de n v v groter is dan lto varkenshouderij Daar bij komt dat de inbreng van nmv voor de nederlandse melkveehouderij veel beter is dan van lto En lto wenst niet te overleggen met de vakbonden omdat ze dan ver in de minderheid zijn Dit hoort ook een punt van aandacht te zijn Dit heeft niets te maken met onrust zaaien want dat doet lto zelf

 • no-profile-image

  boer

  de vakbonden moeten worden opgehefen ze doen niet anders dan onrust zaaien en zo veel mogelijk verdeeldheid kijk al hun acties is aleen maar schoppen en cometaar leveren fatsoenelijk over leg is er niet bij kijk maar naar de nmv doc bestuur is hun ogen niet goed frieslandcampina is niet goed lto is niet goed en ga zo maar door overleg is er bij hun niet bij als je dat nog belangenbeharteggers wild noemen je moet in stilte voor bereiding doen om er in brussel er zoveel mogelijk uit te halen en niet met geschreew zo als de vakbonden en als we als boeren het niet beter eens worden word het echt sjit

 • no-profile-image

  KB

  Onder het mom sectoroverstijgend wordt de landbouwsectoren weer eens in de hoek gezet.
  De Lto blijft dus van belang om de landbouw stem te laten horen.
  Sector benadering werkt dus niet.
  Den Haag heeft dus geen boodschap aan,wat jij in jouw specifieke sector denkt.

 • no-profile-image

  rianne

  Het is zelfs zo erg dat het ministerie en provincies er alles aan doen om de NMV, NVV en NPV buiten de deur te houden bij het opstellen van de beheerplannen (Natura 2000).Formeel mag dit niet, want de beheerplannen moeten tot stand komen in overleg met grondeigenaren. Maar het ministerie heeft nogal wat fouten gemaakt bij de invoering van Natura 2000, waardoor ze langzaam in de gaten krijgen dat ze fors in de problemen zitten. Met name de NMV weet exact waar de pijnpunten zitten. Het is dan ook belangrijk dat de sectorbonden gezamelijk optrekken bij het opstellenvan de beheerplannen en vooral zorgen dat ze aan tafel blijven zitten. Gelukkig zet LTO- Noord zich bij Natura 2000 meer in dan haar zuidelijke collega- ''belangenbehartiger'' ZLTO- LLTB.
  We houden het scherp in de gaten!!!!

 • no-profile-image

  boer

  laat de vakbonden maar helpen met de beheerplannen wij hebben ze wel gevraagd maar ze doen niets

 • no-profile-image

  boertje

  Die k#t lto is er alleen voor die subsidie trekkende melkveeboertjes en niet voor de echte toekomstige ondernemers. Gelukkig hebben deze ondernemers de toekomst dus einde lto !! mooi......... Tot slot een raadsel. Wat is het verschil tussen lto boeren en jonge katjes. Bij jonge katjes gaan de ogen tenminste nog een keer open.

 • no-profile-image

  anne

  kun je even uitleggen dirk, wat LTO ontvangt uit brussel en hoeveel ?

 • no-profile-image

  dirk

  Hoezo boer uit tubbergen laat de vakbonden maar helpen het ligt er aan waar je voor kiest Voor de subsidie kraan met alle regels of een goed bestaan uit je bedrijf zonder de beheersmaatregellen En waarom moeten de vakbonden zich daarvoor inspannen Dat moet hij/zij zelf weten want het is niet verplicht Het moet vrijwillig blijven Maar ik dacht dat we het over de mest hadden en de onbetrouwdaarheid van lto Kijk maar hoeveel lto zelf uit brussel incasseerd

 • no-profile-image

  anne

  Een storm in een glas water dus. Natuurlijk sprak de minister uitvoerig met LTO, ze moet de komende weken immers onderhandelen in Brussel, daar worden de echte onderhandelingen gevoerd. LTO zou gek zijn als ze de minister niet hadden beinvloed. Volgende keer moeten Gert Jan Oplaat, NMV etc gewoon beter opletten en zelf tijdig lobbyen zodat ze niet als kleine jongens achteraf hun frustratie hoeven te botvieren

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.