Home

Achtergrond 202 x bekeken

Verbetering wijk op raadselachtige wijze mislukt

Door het hele land verkopen woningcorporaties sociale huurwoningen aan particulieren om probleemwijken leefbaarder te maken.

De midden- en hogere inkomens blijven op die manier namelijk behouden voor een buurt. Bovendien zouden mensen met een eigen huis zich meer verantwoordelijk voor hun omgeving voelen en meer hun best doen om verloedering tegen te gaan.

Vaak werkt die aanpak ook. Zo niet in de wijk Venserpolder in Amsterdam-Zuidoost. Daar heeft een afname van het aantal sociale huurwoningen juist geleid tot een achteruitgang van de buurt. Dat maakte woningcorporatie De Key dinsdag bekend. Zij is dan ook gestopt met de verkoop van huizen en appartementen. Ook andere corporaties hebben dat gedaan of overwegen dat.

In circa 20 procent van de woningen die De Key de afgelopen tijd verkocht, woont iemand anders dan de eigenaar. Soms doen ze dienst als bijvoorbeeld hennepkwekerij. Het gemiddelde inkomen in de wijk is bovendien gedaald en de werkloosheid gestegen.

Regiomanager Tamar Hagbi van De Key zei niet precies te weten waarom de wijk is achteruitgegaan. Ze sprak van een raadsel. Wel is duidelijk dat de problemen komen door sommige van de mensen die de woningen hebben gekocht. Omdat die nu eenmaal de eigenaar zijn, kunnen ze er ook niet meer worden uitgezet. De woningcorporaties gaan de leefbaarheid nu op andere manieren proberen te verbeteren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.