Home

Achtergrond 167 x bekeken

Veiligheidsraad neemt Gazaresolutie aan

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdagavond in New York een resolutie aangenomen over het conflict in de Gazastrook.

De stemming was te zien op verscheidene buitenlandse nieuwszenders. De VN "benadrukken de urgentie van en roepen op tot een onmiddellijk, duurzaam en volkomen gerespecteerd staakt-het-vuren, dat ertoe moet leiden dat Israël al zijn troepen uit de Gazastrook terugtrekt''. Ook roepen de VN in de resolutie onder meer op tot een ongehinderde distributie van hulp, waaronder voedsel, olie en medische voorzieningen.

Resolutie 1860 veroordeelt daarnaast terrorisme en al het geweld tegen burgers. De VN verzoeken lidstaten alles in het werk te stellen illegale wapenhandel te voorkomen en het openen van de grensovergangen van de Gazastrook te verzekeren.

Veertien van de vijftien raadsleden stemden voor de resolutie. De Verenigde Staten onthielden zich van stemming, omdat Washington de uitkomst van de Egyptische bemiddeling in het conflict wil afwachten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zei dat de VS wel achter de resolutie staan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.