Home

Achtergrond

Veel beweging in index zwartbonte stieren

Het belangrijkste fokkerijnieuws uit de vandaag gepubliceerde stierenindexen is ditmaal te vinden bij de zwartbonte stieren.

CRV scoort hoog met nieuwkomer Goolstar Diamond, terwijl koploper O-Bee Manfred van importeur WWS er veel punten bij krijgt. Bij World Wide Sires in Heerenveen is men tevreden met de hogere waardering van O Bee Manfred. Hiermee krijgt het dier weer de waardering die het verdient, meent een woordvoerder. "De vorige keren was de stier ondergewaardeerd voor vruchtbaarheid. Dat hebben we ook gezegd."

Of dat geholpen heeft of niet, de Nederlandse Veeverbeterings Organisatie heeft O Bee Manfred na tweemaal een lagere waardering voor onder meer melkproductie en vruchtbaarheid nu weer extra punten toegekend, voor met name vruchtbaarheid. "De index voor O Bee Manfred is nog in opbouw. We krijgen nu meer informatie over de prestaties van nakomelingen, die bovendien ouder worden", licht Gerben de Jong van deze organisatie toe. Op de Interbull-index komen nu ook veel nakomelingen van O Man prominent voor op de lijst.
Een andere relatief hooggeplaatste nieuwkomer is Elagaaster Francisco van CRV.

Op de index voor rondbonte stieren zijn de verschuivingen iets minder opvallend. Sterke scores zijn er ditmaal voor diverse Kian-zonen en zonen van Lightning. Op de index van MRIJ-stieren is Donald 516 een prominente nieuwkomer, terwijl Menno een mooie stijger is op de lijst. MRIJ-stieren staan meer in de belangstelling vanwege de speurtocht naar een robuustere koe.

Lees ook: Goolstar Diamond hoogste nieuwkomer bij zwartbont

Of registreer je om te kunnen reageren.