Home

Achtergrond 255 x bekeken 11 reacties

Veehouders steunen flexibel quotumsysteem

Ruim 67 procent van de veehouders wil na 2015 een flexibel quotumsysteem.

Het oprichten van een melkfonds door de melkveehouderij zien duidelijk minder boeren (44,5 procent) zitten.

Dit blijkt uit de resultaten van een enquête die de Dutch Dairymen Board (DDB) eind 2008 heeft laten uitvoeren door Agridirect. Het marktonderzoeksbureau benaderde ruim 400 boeren.

De melkveehouders kregen vier stellingen voorgelegd over de onderwerpen verevening, het bevriezen van extra quotum, de oprichting van een melkfonds en de invoering van een flexibel melkquotum na 2015.
Het afschaffen van nationale verevening gaat veel melkveehouders te ver, zo blijkt uit de reacties. Een ruime meerderheid (62,6 procent) is het hier niet mee eens.

Met de stelling ’de Europese quotumuitbreiding moet in de nationale reserve worden geplaatst tot de markt de extra productie aan kan’ is bijna 60 procent van de veehouders is het eens. De oprichting van fonds voor en door de melkveehouderij om in te kunnen grijpen in het marktvolume kan op steun van 44,5 procent van de ondervraagde boeren rekenen.

Voorzitter van de DDB, Sieta van Keimpema is over het algemeen tevreden met de uitslag van het onderzoek. ”De uitslag maakt duidelijk dat we de markt niet moeten belasten met melk, die de markt niet aankan.”

Bang voor kritiek is ze niet. ”Als organisaties denken dat ze het beter weten, nodig ik ze uit zelf bij de melkveehouders te informeren. Concreet zou de vraag dan volgens mij moeten zijn of de veehouder voor liberalisering van de zuivelmarkt, of voor een flexibele quotering is.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  verstraten

  Nu een enquete houden over toekomst quotering is hetzelfde als tijdens een regenbui vragen of iemand een paraplu nodig heeft. Volkomen suggestieve vragen. realiteit is dat in europa in 2008 minder gemolken is en toch de melkprijs onderuit gaat, ondanks quotering.
  Als je de vraag stelt aan een boer of hij de quotering in de toekomst wil behouden moet je tegelijkertijd ook vragen of hij bereid is minimaal 10% quotum in te leveren.

 • no-profile-image

  de doormelker

  Een Flexibele financiering (anders omgaan met je aflossing), dat is de toekomst voor veel boeren om beter te kunnen doorgroeien, en geen flex. quotum. vrijheid blijheid: laat de mestmarkt de boel maar regelen, de sterksten blieven dan bestaan.

 • no-profile-image

  anne

  Natuurlijk zouden we het liefst vasthouden aan quotum. Ik zou dus ook ja zeggen als ze vragen wil je het liefst quotering behouden. Maar ik weet ook dat het niet reeel is omdat de wereld steeds opener wordt.
  De meeste veehouders realiseren zich dat quotering niet meer past in de toekomst. Zinloze vraagstelling dus, beter is het om je op die toekomst voor te bereiden.

 • no-profile-image

  G B

  Als je nog een greintje verstand in je denkerwt hebt dan besef je dat, wil je een goede melkprijs hebben en houden je de markt niet moet overvoeren. Een 0,5% overschot doet de prijs al dramatisch duikelen en eenzelfde tekort bewerkstelligt een hele flinke stijging.

 • no-profile-image

  pietet

  Helemaal met Anne eens, de Nederlandse markt bestaat niet. Binnen Europa lachen de andere landen ons uit, zij kunnen fijn aan een betere kostprijs werken en investeren in optimalisering van hun bedrijf ipv duur quotum en op de wereldmarkt lacht Amerika ons uit, de concurrent Europa is vleugellam en laat de kansen onbenut. Dus kijk in breder perspectief naar de toekomst en niet vanaf je boerderij in NL.

 • no-profile-image

  Varkensboer

  Mensen niet zo dom praten over vrije wereldhandel. Dat is er nooit geweest en ik denk dat de kans klein is dat die er ooit zal komen. Als er vrije wereldhandel was geweest hadden jullie immers Canadese carbonades op je bord liggen omdat bij ons de kostprijs plus het transport naar jullie toe minder is dan waar jullie het zelf voor kunnen maken. Een open markt in varkensland is voor jullie net zo dodelijk als een open markt in melkland.

 • no-profile-image

  Berend Oevermans

  Uit dit onderzoek blijkt duidelijk dat het merendeel van de Nederlandse melkveehouders niet voor een volledig vrije wereldhandel is. Bij een flexibel quotumsysteem binnen Europa met een Europese verevening zijn de quotumkosten ook in Nederland laag.
  Het systeem kan als voordeel hebben dat de hoogste en laagste pieken verdwijnen.
  Binnen bedrijfseconomische studieclubs blijkt dat zelfs de bedrijven met de laagste kritische kostprijs geen boer blijven in Nederland bij een melkprijs van €0,25.
  Ierse en Nieuw Zeelandse melkveehouders kunnen met deze prijs prima uit de voeten.
  Wij moeten het hebben van een gereguleerd aanbod op onze thuismarkt in Europa en onze sterke zuivelindustrie.
  Daarbij moeten de marketingmensen van FrieslandCampina laten zien dat ze lef hebben en een prijs durven neer te zetten naar de retail die getuigd van kracht en kwaliteit die een kostendekkende prijs waard is.

 • no-profile-image

  willem

  Mij hebben ze nog nooit gevraagt, ik denk dat het een enqete is onder de ddb of nmv leden.Bovendien is de vraag gesteld aan ruim 400 veehouders. dus dat is toch niet erg geloofwaardeig.

 • no-profile-image

  tnus

  Waarom dan nu geen acties om melk weg telaten lopen? Dan zou de melkprijs toch omhoog gaan? Flexibele melkquotering werkt niet omdat je altijd achter de markt aan loopt. Dus zo snel mogelijk weg met de quotering want het ondersteund onze melkprijs niet meer omdat de marktbescherming weg is, en die komt niet meer terug. Gewoon losgooien die hap, niet bang zijn en anders stoppen.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Deze enquete is niet representatief want hij is onder DDB-leden gehouden.
  Maar het maakt ook niet uit want wie denkt dat met een quotering de prijs overeind kan houden mag uitleggen hoe je met open grenzen en bij een dalende EU-produktie de melkprijs dan toch daalt?
  Ik hoor u zeggen door de import vanuit de VS en Australie! Ja dat zou kunnen maar die brengen het hier ook niet voor niks en Europa is geen dorp met een hek eromheen.
  Ik weet zeker als dezelfde enquete vorig jaar was gehouden de uitkomst er heel anders uit had gezien.

 • no-profile-image

  Roos

  Op elk voertuig zit een stuur, zo niet, dan mag er de weg niet mee op! Daarbij moet je een rijbewijs hebben om te mogen rijden, dus dat je het kunt besturen! Zo kan een flexibel melkquotum ook werken in Europa. Maar de grote vraag, wie handteerd het stuur? De voedselvoorziening wordt bij veel produkten op de een of andere manier gestuurd. Dus met allerlei contracten verbonden aan verwerkers. Alles is op zijn verloop laten is bijna onverantwoordt. Hoe krijg je de zaak nog gefinancieerd? Waar is zekerheid? Kan een gezin leven op totaal onzekerheid? Dit betekent dat je losloopt en niks te zeggen hebt!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.